Mediul unui spațiu de locuit afectează în mare măsură confortul psihologic al unei persoane. Este posibil să fiți obișnuiți să ignorați bucățile de tapet care se desprind, colțurile uzate din coridoare, petele de pe pervazurile ferestrelor și lipsa de armonie a culorilor în obiectele din jur. Cu toate acestea, odată ce au dispărut din atenția ta, toate aceste lucruri mici și neplăcute continuă să te afecteze, pentru că nu dispar din câmpul tău vizual.
Priviți în jurul dumneavoastră: există obiecte, culori sau defecte în camera dumneavoastră care vă fac să vă uitați în altă parte? Dacă da, faceți un plan pentru a scăpa de ele. Scrieți pe hârtie toate lucrurile care vă irită în camera dvs. și apoi scrieți în dreptul fiecărui iritant o modalitate de a scăpa de el.
Începeți prin a păstra lucrurile simple. Poate că unele obiecte neplăcute pot fi pur și simplu aruncate, dăruite altcuiva, puse la adăpost sau pur și simplu curățate temeinic. Alte probleme vor necesita soluții mai complexe, cum ar fi restaurarea mobilierului din lemn uzat, cumpărarea de perdele noi sau înlocuirea tapițeriei canapelelor sau fotoliilor. Dacă o renovare majoră este singura modalitate de a schimba ceva, faceți un plan separat pentru aceasta: detaliați ce trebuie să faceți și decideți când doriți să o faceți.
Odată ce aveți un plan pentru a scăpa de agenții iritanți din interior, începeți să îl puneți în aplicare. Cu cât pui mai multe bife pe sarcinile ușoare pe care le îndeplinești, cu atât mai mult entuziasm vei avea pentru a le aborda pe cele mai dificile.
Iată câțiva agenți iritanți comuni din mediul casnic:
Mobilier interior care nu se potrivește cu stilul general
Dacă aveți o lampă cu un abajur demodat, un aparat electric voluminos și nefolosit sau un alt obiect care nu este în armonie cu culoarea sau stilul său, gândiți-vă unde îl puteți pune. Un obiect stricat care nu vă place probabil nu va fi reparat. Nu numai că va ocupa spațiu și vă va strica starea de spirit prin aspectul său, dar și prin faptul că nu funcționează. Este mai bine să îl arunci. Dacă este în stare bună, dăruiți-l cadou cuiva pe care îl cunoașteți sau vindeți-o, sau poate că s-ar potrivi perfect într-o altă cameră din casa dumneavoastră.
Finisaj deteriorat
Reparațiile, chiar și cele minore, nu sunt întotdeauna posibile, cel puțin nu în viitorul apropiat. Deteriorările minore ale finisajelor pot fi adesea mascate cu tablouri, panouri sau piese de mobilier. Dacă tapetul sau tencuiala sunt deteriorate într-un loc în care nu se poate agăța sau așeza nimic, cum ar fi lângă o ușă, încercați să sigilați zona cu bandă autoadezivă de culoare neutră. De asemenea, puteți instala un panou de plăci de tavan pe o parte inestetică a peretelui. Acestea sunt măsuri temporare, dar vor ajuta la înveselirea aspectului deprimant al camerei înainte de renovarea planificată.
O abundență de ambalaje comerciale
Bucătăria suferă cel mai mult din cauza unei supraîncărcări de cutii, borcane și pungi, dar și camerele sunt pline de ele. Crema de mâini de noapte de pe noptieră, odorizantele de aer, medicamentele – toate aceste lucruri mărunte fac ca spațiul să se simtă aglomerat și dezordonat. Este aproape imposibil să scapi complet de ele. Cu toate acestea, pentru unele lichide consumabile, sunt disponibile dozatoare frumoase din ceramică, iar un set de cutii și coșuri elegante de diferite dimensiuni sunt bune pentru organizarea obiectelor mici. Acest lucru va ajuta la ascunderea măcar a unei părți din lucrurile neplăcute și va menține lucrurile confortabile.
Tehnică și cablare
Televizoarele, computerele și aparatele de birou ocupă o mare parte din spațiul de locuit. Deși sunt necesare și utile, aceste dispozitive nu te fac să te simți ca acasă, mai ales atunci când din ele ies mănunchiuri de fire. De asemenea, acestea vă pot atrage atenția și vă pot distrage de la relaxare, amintindu-vă de lucruri de făcut și de comunicări nedorite, ceea ce vă sporește stresul.
Dacă este imposibil să scăpați de electronicele dintr-o cameră, gândiți-vă cum să le poziționați astfel încât să nu fie mereu la vedere. Poate că ați putea ascunde unitatea sistemului informatic sub birou, iar firele care îl conectează la monitor – să treacă printr-o gaură specială în masă(dacă nu există, poate fi tăiată). Alte fire pot fi ascunse cu ușurință prin intermediul unor cutii, iar cablurile de prelungire și firele de pe podea pot fi eliminate prin instalarea de prize suplimentare.
Aranjament inconfortabil al mobilierului
Modul în care este aranjată mobila într-o cameră face o diferență uriașă în ceea ce privește sentimentul de confort. Gândiți-vă dacă vă simțiți relaxat și confortabil cu aranjamentul existent al mobilierului. Poate ar trebui să o mutați astfel încât, atunci când vă așezați pe canapea, să puteți vedea cea mai plăcută parte a camerei – un perete sau o fereastră frumos decorată, mai degrabă decât partea în care este cel mai probabil să se formeze dezordine. Repoziționarea mobilierului este o modalitate excelentă de a experimenta bucuria noutății fără a recurge la măsuri drastice, cum ar fi renovarea sau înlocuirea întregului mobilier cu unul nou.
Indiferent cât de reușite sunt măsurile pe care le luați pentru a vă face interiorul prietenos din punct de vedere psihologic, este foarte important să mențineți mediul plăcut pe care l-ați creat. Dacă învățați să acordați atenție imediată lucrurilor care nu vă plac și nu le lăsați să vă agaseze o zi, viața de zi cu zi de acasă va deveni mult mai confortabilă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.