Combinatii de culori in 2022? Reguli de combinare a culorilor in interior

Secretele culorii in amenajari interioare: Alegerea si combinarea nuantelor potrivite pentru diferite ocazii. Poti cumpara cea mai scumpa si de calitate mobila, aparate, comunicatii moderne, dar tot nu te simti confortabil. De ce? Pentru ca ochii vi “se umezesc” la o abundenta de culori sau devin terni din cauza unui mediu monoton, neimpresionant. Uneori nu poti dormi in dormitor, pentru ca energia este atat de puternica, iar in bucatarie, pur si simplu nu ai chef sa mananci. Ce s-a intamplat? Este posibil sa nu vi se fi predat in prealabil regulile de combinare a culorilor. Credeti-ma, este important.

Nu numai ca fiecare culoare afecteaza psihicul in felul sau, dar poate face o mare diferenta: reduce sau mareste camera, o face mai luminoasa sau mai intunecata, o rupe in bucati sau, dimpotriva, ajuta la reunirea tuturor elementelor intr-o compozitie armonioasa.

Cum sa faci alegerea corecta?

Ar trebui sa va ghidati dupa obiecte reale, nu dupa fotografii. S-ar putea sa fiti surprins si inspirat de imagini de interioare in tonuri sofisticate, aurite sau argintii. Arata elegant si interesant, dar in viata reala este putin probabil sa va simtiti confortabil acolo pentru mult timp.

Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Nuantele stralucitoare si suculente arata bine pe paginile revistelor glossy, dar in realitate nu este la fel.

Paleta de culori ar trebui sa fie aleasa de preferinta in camera insasi, cu diferite optiuni de iluminare. Luati in considerare caracteristicile psihologice si scopul camerei. Culorile calde va vor inveseli si va vor ajuta sa fiti activi, iar culorile reci va vor calma si va vor face sa va simtiti relaxati.

O combinatie de culori contrastante intr-un interior

Crearea contrastului este una dintre tehnicile preferate de design, inclusiv in materie de design interior. Cu el, puteti:

  • adauga volum si varietate;
  • zona spatiul;
  • face ca ambianta sa fie mai expresiva;
  • evidentia vizual o parte a camerei;
  • sa evidentiati elementele care vor atrage atentia in mod voit sau nu.

Culorile contrastante nu sunt doar alb si negru. Pentru a gasi combinatia perfecta, va sugeram sa folositi o foaie de trisat utila – imaginea unei roti cromatice speciale. Acesta a fost dezvoltat de Johannes Itten, autorul cartii Arta culorii, profesor si artist din Elvetia.

Треугольник цвет
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Este simplu: un triunghi de culori primare se afla in centru, iar alte trei culori secundare creeaza un hexagon. Perechile de culori contrastante sunt plasate una vizavi de cealalta, dar folositi-le cu intelepciune. Una ar trebui sa fie culoarea principala, iar cea de-a doua ar trebui sa actioneze pur si simplu ca un accent. De exemplu, folositi 70% albastru si 30% portocaliu, aproximativ doua treimi galben si o treime violet.

Desenati un triunghi echilateral pentru a selecta trei nuante potrivite. Combinatiile sunt: rosu, albastru si galben, violet, verde si portocaliu. Proportiile ideale sunt 60%, 30%, 10%.

Daca nu va plac contrastele puternice, optati pentru 2-5 tonuri apropiate. Sa spunem ca galbenul devine rosu intens, purpuriul devine albastru, albastrul devine verde deschis, etc.

Подбор цвета
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Experimentati, dar nu uitati sa verificati rezultatele cu ajutorul editorilor grafici si al aplicatiilor de design.

Combinatii frumoase de culori in designul interior

Majoritatea expertilor au enumerat culorile din gama albastru-verde ca fiind favoritele acestui sezon. Toate acestea sunt nuante naturale, cele pe care le vedem in ocean, pe mare, pe pajiste, in padure. De asemenea, la moda sunt nuantele calde “nu tipatoare” de roz si o varietate de variatii, combinatii de gri. Clasicul atemporal al alb-negru este, de asemenea, la moda, dar in loc de negru, se recomanda grafitul.

Albastrul inchis este bun ca o culoare de accent, mustarul ca baza pentru un interior modern. Apropo, merg bine impreuna. Nuantele calde de roz sunt potrivite pentru mobilarea dormitorului, a camerei copiilor, a bucatariei si a camerei de zi.

Menta: combinatia de culori in designul interior

Nuanta menta cunoaste in prezent un varf de popularitate. Este original si proaspat in toate sensurile cuvantului. Se raceste automat, deci nu este potrivit pentru toata lumea si nici pentru toate casele si apartamentele. In zonele cu clima aspra si calda, trebuie folosit cu moderatie. De exemplu, puneti acest tip de tapet intr-o camera, comandati o canapea confortabila sau obiecte decorative frumoase. Lemnul deschis la culoare poate ajuta la incalzirea menta.

Мятный цвет в интерьере
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Pentru a reimprospata si “lumina” un interior si pentru a mari spatiul, combinati menta cu albul. Este fundalul perfect care nu te “strange” si nu te plictiseste. “Picaturile de originalitate si extravaganta vor aduce elemente fucsia si roz. Pentru copii si dormitoare, se foloseste adesea o combinatie de menta si lavanda, care ajuta la o odihna buna, creeaza o stare de spirit calma si linistita. Iar daca doriti ceva elegant si discret, menta este diluata cu bej, maro si alb.

Combinarea culorii bej cu alte culori in interior

Bejul poate arata cu adevarat elegant, luxos si sofisticat in acelasi timp. Se combina perfect cu culorile luminoase si tonurile naturale. Nuanta crem se asorteaza de obicei cu rosu, negru, alb si albastru, in timp ce bej-griul se potriveste perfect cu galbenul. Cea mai buna alegere de materiale este lemnul natural.

Gri in interioarele si combinatia sa

Conform testului de culoare Lüscher, griul este ales de persoanele care se confrunta cu tensiune nervoasa. In subconstient, acestia vor sa scape de stres, cauta liniste si singuratate si vor sa se adaposteasca de zgomot, de traficul activ si de stiri. Locuitorii megalopolisurilor se “dizolva” in gri.

Este neutra si discreta si ajuta sa va indepartati de agitatia informatiilor si sa va relaxati dupa o zi grea de munca. Indispensabil pentru cei care lucreaza cu capul si trebuie sa fie in contact permanent cu o multime de persoane diferite.

Серый цвет в интерьере
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Griul are avantajul distinct de a se asorta cu aproape toate culorile! Puteti atarna perdele luminoase sau cumpara o cuvertura de pat cu model sau pufuleti draguti. Principalul lucru este sa nu exagerati. Nuantele de gri sunt deosebit de utile in interioarele minimaliste si in stil loft.

Combinatia de culori de perete intr-un interior

Nu trebuie sa inveti si nici sa te uiti la tabelele de combinatii de culori, dar este indicat sa urmezi sfatul unui expert si sa respecti regulile. Inainte de a combina culorile, impartiti-le in doua tipuri: calde si reci. Nu uitati ca acestea nu trebuie sa se amestece intre ele. Cu o schema de culori mai reci, veti mari vizual dimensiunea camerei. Atunci cand alegeti culorile peretilor, luati in considerare si stilul general al camerei, al intregului apartament sau al casei.

Nu alegeti tapet sau vopsea la intamplare, pentru ca fundalul este fata interiorului. Treceti de la elementele de baza la detalii. Culorile calde pot conferi caldura unui spatiu mare. Daca iti renovezi bucataria, afla care sunt culorile care stimuleaza pofta de mancare si care sunt cele care iti taie pofta de mancare pentru inceput.

Цвет кухни
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Luati in considerare locatia camerei, intreaga casa. Daca locuiti intr-un climat rece, intr-un apartament cu ferestrele orientate spre nord, uitati de peretii si mobilierul albastru inchis. Dar pentru proprietarii de ferestre “sudice”, nuantele luminoase de galben si rosu sunt contraindicate. Doriti sa simplificati sarcina si sa fiti in trend? Vopseste unul dintre pereti intr-o culoare diferita, contrastanta.

Indiferent de incapere, este o idee buna sa faceti schite sau desene preliminare in aplicatii speciale. Nu este intotdeauna usor sa va imaginati care va fi rezultatul final, dar in acest fel aveti imaginea in fata si o puteti corecta la timp.

Asortarea culorilor intr-un interior: tapet si perdele

Aici este important sa gasiti linia fina dintre retinere si indrazneala, deoarece designerii ofera cel putin trei combinatii de culori:

  1. culori care se completeaza reciproc (de exemplu, mov si liliac);
  2. culori din aceeasi paleta (albastru si albastru);
  3. culori contrastante (bej si negru).

Pentru a va decide optiunile, aruncati o privire la cat de bine este luminata camera. Tapetul arata diferit langa o fereastra si langa o usa sau un colt.

Сочетание цвета в интерьере
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Unele tesaturi lasa sa patrunda perfect lumina de pe strada, altele, dimpotriva, impiedica razele soarelui sa patrunda in interior.

De asemenea, in cazul in care casa este situata:

  • in partea de sud, puteti incerca sa va jucati cu culori vii: violet, burgundy, portocaliu, rosu;
  • vest – puneti accentul pe culorile calde si naturale ale laptelui, pe bej si alb;
  • Nord – optati pentru nuante deschise, cum ar fi roz, sampanie, albastru, crem si liliac;
  • Est – folositi negru rece, gri si argintiu.

Daca va plac clasicii, atarnati lambrechine, perdele solide, nu va fie frica de aurire si dantela. Pentru interioarele hi-tech, o perdea monocolora sau una cu cateva culori contrastante este suficienta. Modelele geometrice sunt relevante pentru modernitate, iar minimalismul nu poate fi imaginat cu imagini pretentioase. Florile si motivele vegetale sunt comune in Provence si in stilul englezesc. In orice caz, este recomandabil sa se foloseasca fara excese.

Combinatie de culori pentru usa si podea in interior

Podeaua si usile pot fi, de asemenea, de o nuanta calda sau rece. Incercati sa nu le faceti prea contrastante din punct de vedere al culorii si al materialului. De exemplu, orice designer va va spune ca nu este bine sa folositi piatra si lemnul impreuna. Și nu uitati legea trinitatii: nu mai mult de trei culori intr-o camera, dintre care una sa fie culoarea de baza si celelalte complementare.

O combinatie simpla, armonioasa si eleganta este utilizarea nuantelor aceleiasi culori.

Цвет пола и дверей
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

O alta optiune avantajoasa pentru ambele parti este aceea de a avea aceeasi podea si aceeasi usa, ceea ce poate adauga vizual metri lipsa. O varietate de texturi poate contribui la adaugarea de varietate intr-un interior.

Tonurile opuse sunt folosite pentru a da o senzatie dinamica camerei. Nuantele intunecate contrastante reduc vizual spatiul, asa ca, in camerele mici, faceti ca podeaua si usile sa fie de culoarea piersicii, roz sau albastru. Este mai bine daca usa este diferita cu 1 sau 2 tonuri, dar nu mai mult! Daca panourile usilor sunt mult mai inchise la culoare, ochii dumneavoastra vor obosi rapid.

Culoarea podelei si a peretilor in interior: combinatii

Podele intunecate arata la fel de armonios cu tavane joase si inalte. In cazul in care inaltimea este insuficienta, ridicati camera cu un tapet cu model vertical. Tavanul si mobilierul ar trebui sa fie usoare, iar peretii ar trebui sa fie intr-o nuanta saturata.

Daca nu va plac culorile vii, folositi efectul de gradient, un truc de design foarte popular. Intr-o camera ingusta, este o idee buna sa accentuati un perete. Peretii de culoare inchisa care contrasteaza, in special cu un tavan si o podea de culoare deschisa, vor da un aspect festiv si “elegant” camerei. Sunteti un clasicist? Folositi numai culori deschise peste tot, cu mobila stralucitoare si imprimeuri pe tapet pentru a crea accente colorate si pentru a aduce putina viata in camera.

Combinatii de culori pentru camerele pentru copii

Culoarea peretilor are cel mai mare impact asupra psihicului copilului, asa ca asigurati-va ca studiati proprietatile fiecarei culori inainte de a alege una. De asemenea, nu uitati sa luati in considerare:

  • Caracterul unui baiat sau al unei fete. Copiilor timizi le este mai bine sa fie inconjurati de rosu, portocaliu si galben, in timp ce copiii temperamentali ar trebui sa fie inconjurati de verde si albastru calm.
  • Nevoia de zonare. Daca doriti sa separati zonele din camera pentru joaca, odihna, studiu, folositi nuante moi.
  • Varsta copilului. Bebelusii au nevoie de ceva intre un decor luminos colorat si unul neutru. Culorile prea stralucitoare ii vor obosi sau se vor dezvolta mai greu in abundenta de alb. Cel mai bine este sa ramaneti la o schema de culori pentru asternut si sa adaugati treptat culori luxuriante dupa varsta de 4 ani.
  • Dorintele fiului sau fiicei dumneavoastra. Chiar daca le place neobisnuitul crimson, corcodus, salata, lamaie, nu le descurajati. Adaugati aceasta culoare ca accesoriu, husa de scaun, husa de canapea, jucarie de plus, etc.

Cele mai in voga modele din acest sezon includ un design pentru camera copilului intr-o paleta subtila de bej si roz, cu decoratiuni argintii si aurii, si o combinatie de roz pal si menta.

Розовая комната
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Pentru baieti, o combinatie de albastru, rosu si alb ar fi minunata. Acesta aminteste de Pepsi Cola, de masinile de curse, de autobuzele si telefoanele englezesti si de Omul Paianjen, preferatele multor copii. O alternativa ar fi o combinatie de portocaliu si albastru, diluata cu tonuri de gri si bej. Pe de alta parte, pentru gemeni, expertii recomanda galben si verde ca nuante de baza.

Combinatie de culori in interiorul livingului

Pentru a crea un interior perfect, uitati-va la aspectul, stilul si dimensiunea camerei. Camerele de zi mici sunt de obicei mobilate in culori bej, galben, lapte si roz sau albastru moale. Acest lucru face ca incaperea sa para mai usoara si mai spatioasa. Trebuie evitate negrul pur, albastrul stralucitor, albul, verdele si stacojiul. Griurile calde, turcoazul, bejul, maslinul si caramiziul sunt foarte populare.

De asemenea, este recomandat sa nu combinati culori contrastante atunci cand decorati peretii, podelele si ferestrele; cateva accente mici sunt suficiente. De asemenea, puteti trisa si sa folositi culori contrastante similare: kaki si rosu, liliac si portocaliu, purpuriu si verde, ocru si violet. Și, bineinteles, daca va este teama de erori de calcul sau nu doriti sa experimentati, folositi tonuri similare. Maro si teracota, bej si lapte, kaki si verde iarba, de exemplu.

Цвет интерьера в зале
Combinații de culori în 2022? Reguli de combinare a culorilor în interior

Accentele luminoase versatile includ piese din bronz, argint si aur, mobilier alb stralucitor sau sticla colorata. Pentru interioarele clasice, sunt potrivite nuantele alb-gri, laptos si bej, otelul si griul pentru loft si lemnul cat mai natural posibil pentru viata la tara.

Intrebari frecvente

Pot sa vopsesc interiorul intr-o singura culoare?

Recomandarea designerilor este sa NU faceti asta. Nu ar trebui sa va vopsiti niciodata intreaga casa intr-o singura culoare. Asta nu inseamna ca nu puteti folosi aceeasi culoare in anumite conditii in intreaga casa; cu toate acestea, nu ar trebui sa fie culoarea principala a peretilor din fiecare camera.

Cate culori ar trebui sa fie intr-o camera?

Conform regulii 60-30-10, ar trebui sa folositi doar trei culori in orice camera – desi puteti incorpora cu succes multe tonuri diferite ale acestor trei culori.

Cum facem trecerea culorilor intre camere?

Puteti conecta camere alaturate, vopsite in culori puternic contrastante, folosind podele sau covoare care includ ambele culori. De exemplu, asezati un covor traversa cu model multicolor pe un hol pentru a aduce diferenta dintre un spatiu neutru si unul mai colorat.

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Epardoseli
Logo
Shopping cart