CUM ALEGEM MOCHETA SI CE ESTE EA!

Primavara si toamna sunt perioadele cand multi dintre noi facem modificari reamenajari si imbunatatiri in casa noastra in restaurant, pensiune, hotel sau la birouri. In aceasta perioada pe aproape pe toti ne prinde “febra“ designului interior pentru ca imaginatia noastra este si trebuie sa fie mereu debordanta.

Pentru ca reusita proiectelor tale sa aiba succes, te vom ajuta cu cateva sfaturi despre cum alegem mocheta, unul dintre produsele cele mai folosite pentru acoperirea pardoselilor.

Cum alegem mocheta

Unul din marele avantaje ale mochetei este ca se poate monta rerelativ usor. Este mai călduroasa decat parchetul sau gresia, poate fi gasitea intr-o multitudine de culori si modele astfel incat sa răspunda cerintelor tale creative sau. Atunci cand vei alege mocheta in showroom-uri de specialitate o vei gasi sub denumirile de mocheta structurata, buclata sau cu fir taiat.

Mocheta buclata

Mocheta buclata este destinata unui spatiilor cu trafic ridicat gen birouri, hol sau camera de zi. Numele de buclata vine de la tesatura de tip bucla in partea de sus a firului, adica firul nu este taiat ci se intoarce inapoi in stratul suport. Acest fapt o face putin mai rigida si mai rezistenta in timp la trafic si uzura.

Mocheta-Fir-Buclat
Mocheta-Fir-Buclat

Mocheta Fir Buclat

Mocheta cu fir taiat

Mocheta cu fir taiat este recomandata zonelor cu trafic mediu intens cum ar fi un dormitoare, camere copii dar si mediului horeca precum camere de hotel, cazinouri pensiuni, sali de evenimente si conferinta. Denumirea ei vine din faptul ca firul de mocheta este taiat in partea de sus.

Mocheta-fir-taiat-1024x389
Mocheta-fir-taiat-1024×389

Mocheta fir taiat

 

Lungimea firului mochetei

Un alt aspect de luat în considerare in cumpararea unei mocheta este lungimea firului. O mocheta de calitate are un fir de minim 3mm ceea ce-i confera o rezistenta foarte buna an timp si un aspect cat mai placut.

Atunci cand cumperi o mocheta este recomandat să te uiti si pe spatele ei, sa vezi cum este lipita de suport si cât de bine este lipita.

Nu uita ca o mocheta inseamna o investitie pe termen lung si din acest motiv conteaza atat sa alegi o mocheta de calitate dar si sa o montezi cum trebuie si cu adeziv de calitate.

Materialul din care sunt fabricate mochetele:

Majoritatea modelelor de mocheta sunt fabricate din polipropilena, poliamida sau poliamida. In categoria mochetelor de lux regasim si lana. marele avantaj  este dat de raportul calitate pret foarte bun, deoarece materialele sunt usor de intretinut, rezista la uzura si isi pastreaza aspectul nou pentru mai mult timp.

Poliamida este unul dintre cele mai preferate materiale, rezistent la uzura si socuri. Este foarte usor de intretinut si poate fi utilizat in majoritatea spatiilor. Mochetele din poliamida pot fi gasite in toate culorile si modelele. Un alt avantaj este dat de faptul ca poate fi reciclat cu usurinta.

Polipropilena este ideala intr-o camera expusa petelor, mucegaiului sau prafului in exces. Nu este la fel de rezistenta ca poliamida, insa poate fi folosita atat in interior cat si in exteriorul casei, in functie de tratamentele aplicate de producator.

Poliesterul este un material fin la atingere ce poate fi remodelat intr-o multitudine de culori. Este mai putin rezistent decat poliamida sau polipropilena, astfel incat se incadreaza perfect in zonele cu trafic redus. Pretul sau mic il recomanda in special datorita posibilitatilor de reciclare nesfarsite.

Inainte de a achizitiona mocheta, este bine sa il testezi intr-o incapere deja mochetata, pentru a sesiza daca este confortabil.

Mocheta-living-1024x481
Mocheta-living-1024×481

Mocheta living

Suportul mochetelor

Suportul mochetelor reprezinta stratul de pe partea inferioara a mochetei, cel care intra in contact cu pardoseala. Acesta poate fi din pasla, rasina sau caiciuc. Suportul este deosebit de importat deoarece de acesta depinde rezistenta si aspectul mochetei dupa ce a fost lipita sau montata.

De asemenea, de suport depinde si dezvoltarea mucegaiului in camerele cu umiditate crescuta sau in cazul unei inundatii. Alegerea va trebui facuta in functie de caracteristicile camerei, tipul de podea (lemn, ciment, gresie etc) si gradul de umiditate.

 

Caracteristicile Mochetei:

In functie de felul in care mocheta este fabricate si de tratamentele aplicate de producator, apare clasificarea mochetei in functie de traficul din incaperea in care urmeaza a fi montata. Astfel, pe piata exista urmatoarele variante: trafic rezidential, trafic mediu si intens. Mochetele pentru uz casnic sunt realizate din materiale mai fine, pentru a asigura un grad mai ridicat de confort.

Clasa de trafic este foarte importanta deoarece, in functie de acesta se va determina perioada de uzura a mochetei.

Simbol pentru mochetele dedicate exclusiv uzului domestic, in locuinte si case de vacanta cu trafic redus.
Simbol pentru mochetele dedicate spatiilor comerciale.
In notatia internationala exista 5 simboluri de acest gen ce indica gradul de confort oferit de materialul mochetei. Modelul ce ofera un confort minim este notat cu un singur semn, in timp ce modelele de lux pot ajunge pana la 5 simboluri.
Una dintre cele doua imagini ar trebui sa se regaseasca pe fiecare mocheta in parte, deoarece indica modul in care fibrele sunt orientate si, implicit, pozitionarea si intretinerea corecta a mochetei.
Simbol util in cazul mochetelor pentru birouri, face diferenta intre birourile comerciale, populate de multe persoane si uzate de scaune, si biroul casnic.
Arata in ce masura zgomotul ambiental este absorbit de materialul mochetei. O mocheta cu acest simbol poate fi folosita cu succes in birouri sau camere in care se produc zgomote in mod constant.
Arata in ce masura mocheta izoleaza camera pentru a nu permite zgomotului sa treaca intr-o incapere vecina. Imaginea anunta o mocheta potrivita pentru un apartament de bloc sau un etaj superior de vila.
Imagine generala ce atentioneaza asupra proprietatilor ignifuge ale mochetei. Aceasta nu este inflamabila si rezista mai bine la foc sau obiecte fierbinti. In sistemul international pot aparea mai multe simboluri de acest gen ce arata gradual rezistenta materialului, dar si cantitatea de fum emanata in caz de incendiu.
Unele mochete cu proprietati ignifuge rezista si la o tigara aprinsa, fiind potrivite pentru holuri, restaurante etc.
Material tratat impotriva ciupercilor.
Simbolul treptelor apare in general pe modelele pentru trafic intens si anunta posibilitatea de a monta mocheta pe trepte sau in zone de aceasta natura, datorita maleabilitatii si rezistentei ridicate.
Acest simbol este deosebit de important, deoarece anunta proprietatile antistatice ale mochetei; aceasta ofera protectie impotriva energiei statice acumulate in timpul activitatilor in apropierea dispozitivelor eletrice sau electronice. Materialul este un bun conductor al energiei electrice, astfel incat tu nu vei mai resimti micile socuri.
Mocheta rezistenta la umiditate va purta intotdeauna acest simbol. In mod normal, un astfel de model nu va dezvolta igrasie sau mucegai si nu se va deteriora in timp din cauza umezelii. Este ideal in camerele expuse acestui fenomen sau in cazul persoanelor alergice.
Simbolul de mentinere a culorilor este semnificativ pentru mochetele utilizate in camere cu luminozitate ridicata si pentru cele folosite in exteriorul casei. De asemenea, acest semn ar trebui sa se afle si pe mochetele foarte colorate, precum cele din camera copiilor.
Imaginea se regaseste pe acele mochete care pot fi taiate fara a mai avea nevoie de surfilare. Mai exact, dupa sectionare, materialul ramane intreg si dens, fara sa se desire.
Simbolul exprima posibilitatea de a folosi mocheta intr-o camera dotata cu incalzire in pardoseala.
Simbolul indica rezistenta mochetei in holuri cu trafic intens si in zone expuse murdariei.
Tot in categoria comerciala intra si mocheta ce poate fi utilizata in camerele de hotel. Aceasta este rezistenta, dar prezinta si fibre moi si confortabile.