Vanzari: (021) 316-3168 | Livrari: 0738 647 722 | Montaje: 0723 145 906

Case amenajate in stil scandinav: idei frumoase de design

O casa cu un design scandinav in arhitectura si decorarea interioara, construita pentru a fi locuite pentru o lunga perioada de timp nu poate fi numita exotică. In prezent – designul scsndinav este unul dintre cele mai populare tendinte stilistice. Revistele de moda siteurile si emisiunile de design sunt pline de idei pentru decorarea interioarelor în stilul popoarelor din Europa de Nord.

Scandinavia aduce in casa spiritul popoarelor nordice si toate acele trasaturi valoroase de caracter pe care le poseda. Dintre acestea, in special dragostea pentru natura, economie, familie si viata. Nimeni altcineva nu poate sa se bucure de viata si sa aprecieze fiecare moment a acesteia, ca si nord-europenii. Sa incercam sa ne dam seama care sunt caracteristicile si accentele speciale ale stilului scandinav in decorarea interioara si exterioara a caselor.

Caracteristici distinctive de design scandinav

Designul scandinav se distinge prin:

 • Cantitatea maxima de lumină naturala, precum si a materiale de decor si obiecte decorative, in nuante luminoase de culori, care sporesc vizual spatiul. Acest lucru este facilitat si de fluxul natural al diferitelor zone teritoriale ale casei. Astfel, bucstaria poate fi combinată cu camera de zi sau cu sufrageria, împiedicând lumina naturală sa întalneasca obstacole inutile care ar putea duce la o iluminare mai putina.
 • Materiale naturale utilizate în constructii, decoratiuni, mobilier si textile. Dacă “naturaletea” este absenta in unele zone, Scandinavia isi asuma vizual natura. De exemplu, la folosirea de caramida aparenta, blanuri si alte materiale naturale.
 • Functionalitate. Orice accesoriu sau obiect al interiorului presupune utilizarea directa a acestuia. Nordicii nu sunt adepti ai luxului fantezist.
 • Modestie in decor si mobilier.
Bucatarie amenajata in stil Scandinav

Bucatarie amenajata in stil Scandinav

Designul scandinav al unei camere mici sau al unei case mari cu terasa este, in primul rand, o oglinda a proprietarului, care reflecta atitudinea sa fata de viata, natura si confort. In ciuda anumitor elemente traditionale inerente acestui stil, directia este cea mai moderna si mai relevanta.
Ca in orice proiect, constructia unei case incepe cu aspectul ei. După cum am menționat mai devreme, stilul scandinav arata foarte bine atat in ​​zone mici cat si in cele destul de spatioase. Cel mai adesea casele private in stil scandinav nu au mai mult de două etaje.

In cazul in care casa este de doua etaje, un element separat al interiorului este o scara din lemn, care leagă etajele intre ele. Pe aceasta poate fi pus un accent sau, dimpotriva, lasata doar pentru indeplinirea unei functii extrem de practice, care sa se încadreaze in interior în mod cu totul natural. Un exemplu sunt scarile spiralate cu trepte mari de lemn ce pot reimprospata spatiul, iar scarile de tip standard sunt un element pur practic, inclusiv cu un sistem de depozitare sub forma de cutii construite în contratrepte.

Scari interioare in stil scandinav

Scari interioare in stil scandinav

In casele cu un singur nivel, rolul celui de-al doilea nivel este adesea realizat de pod sau mansarda. Casele scandinave cu mansarda sunt deosebite nu numai datorita aspectului exterior, ci si datorita aspectului interior. La nivelul mansardei se poate amenaja un loc confortabil pentru relaxare, o camera pentru copii cu posibilitatea de a accesa un balcon minimalist si spatios. Functionalitatea camerei de la mansarda depinde in mod direct de spatiul acesteia si de unghiul pantei acoperisului.

Fatada si exteriorul caselor in stil minimalist scandinav

Dacă haina il face pe om, atunci fatada face casa. Este aspectul sau artistic si arhitectural care influentează prma impresie pe care o va lasa casa in memoria unei persoane: daca va fi afectat de acceptarea caldurii ce o emana sau de respingerea vizuala a acesteia.

De asemenea, fațada casei isi asuma si o corespondenta deplina cu locatia cladirii. De aceea, de obicei, casele de vacanta in stil nordic se gasesc cel mai adesea in peisajele naturale din afara orasului, cu toate ca, incet incet, arhitectura acestor case incepe sa se integreze si in spatiul metropolitan. Versatilitatea si relevanta stilului scandinav este un alt mare avantaj de care se folosesc astazi arhitectii si designerii.

Balcon spatios la mansarda scandinavian style

Balcon spatios la mansarda scandinavian style

Finisajul exterior al stilului scandinav implica, in primul rand, caracterul practic și, bineinteles, concisitatea. Nordicii sunt foarte pasionati de expresia “frumusete discretă”, care este perfecta pentru a descrie aspectul majoritatii acestor case. Cladirile norvegiene de exemplu reprezinta o confirmare vie a acestui fapt. De regula, acoperisul are o formă de fatada simpla, iar fatada casei insasi nu are multe detalii sau accente.

Pentru finisarea fatadelor caselor nordice, cel mai adesea este folosit lemnul. Materialele naturale nu sunt cea mai ieftina optiune, dar, fara echivoc, ele sunt cele mai “demne” daca vrem sa ne integram in acest stil arhitectural. Adesea lemnul este acoperit cu nuante de vopsea inchise. Cele mai populare sunt albastru inchis, maron, nuante de ciocolata.

Ferestrele, grinzile si ornamentele exterioare sunt de asemenea elemente ale fatadei cladirii si afecteaza foarte mult aspectul acesteia. O caracteristica a acestor case este prezenta unor ferestre inalte, uneori una dintre ferestre poate iesi pe două etaje, combinandu-le astfel sau avand un design panoramic. Ramele sunt realizate din lemn brut si sunt foarte masive. Tocurile sunt absolut minimaliste, de regula, in contrast cu culoarea cladirii.

Acoperisul caselor in stil scandinav este cel mai adesea acoperit cu tigla naturala sau decorat cu tigla metalica vopsita. Are o structura înclinată si, de regula, pante abrupte.

Finisajul interior al caselor in stil scandinav

Va intrebati de multe ori care este secretu unei astfel de case laconice si fascinante? Raspunsul este: culoarea, lumina si dispoziția generala care sunt stabilite initial in decorarea interioara a acesteia. Fiind o casa minimalistă, ea presupune respectarea unor reguli in crearea unui stil de interior uniform. Sa analizam cateva aspecte importante in etape.

Peretii si tavanul caselor scandinave

O solutie excelenta pentru pereti in stil scandinav este albul. El reflecta razele soarelui, umpland spatiul cu lumina, lumina care este atat de lipsita in zonele de nord ale Europei.

Din aceasta cauza, cel mai adesea, peretii caselor nordice sunt in mod ideal acoperiti cu nuante de culori foarte deschise, iar alegerea tonurilor adiacente poat varia de la culoarea cafelei cu lapte pana la nuante de albastru bland. Atunci cand alegeti culoarea peretilor, este important sa nu alegeti sa aveti totusi un ambient exclusiv alb, cautati cea mai bună optiune de combinare a tonurilor relatate mai sus.

Retineti! Stilul scandinav aproba prezenta nu mai mult de una sau doua culori de baza. Multicolorul nu ar trebui sa fie permis.

Chiar daca sunt interioare minimaliste, acest lucru nu limiteaza fantezia decorarii, de aceeia dupa cum observati in magazinele de profil suedeze veti gasi si tapet cu o selectie suficienta de desene si modele ideale pentru a fi integrate intr-un ambient nordic. Alte elemente pe care le regasim destul de des in decorarea peretilor interiori ai acestui stil de amenajare, sunt caramida aparenta, grinzile din lemn, cat si panourile din lemn. Culoarea lemnului poate varia, de asemenea. Lemnnul il putem regasi si pe tavan, aliniat perfect cu cel de pe pereti. Acesta este completat de elemente de iluminare artificiala, cum ar fi lampi cu LED sau candelabre.

Living in stil scandinav minimalist in nuante de alb

Living in stil scandinav minimalist in nuante de alb

Parchetul din lemn natural este foarte des intalnit intr-un stil de interior scandinav. Lemnul acestuia este acoperit de obicei cu lacuri sau uleiuri speciale, care subliniază perfect textura sa. De regula, covoarele cu o cu fire lungi sau pielea artificiala contrastează cu culoarea pardoselii.

Spre deosebire de living si dormitoare unde parchetul masiv sau stratificat acopera cea mai mare parte a pardoselii, bucataria si zonele de baie sunt adesea amenajate cu placi de gresie si faianta in forma de sah. Placile ceramice cu diferite modele completează perfect spatiul si il separa teritorial, adaugand diversitate.

Odata ce decorarea si cosmetica interioara a camerei este finalizată, iar etapa de zonare nu mai este cea mai importantă problema, este timpul sa umplem spatiul. Este timpul sa cumparati mobilierul,  materialele textile si alte lucruri mici care completează spatiul. A venit momentul sa punem totul la locul lor. Despre asta vom vorbi intr-un articol viitor! 🙂

   Epardoseli
   Compare items
   • Total (0)
   Comparatie
   0