Locatie, aspect, finisaje si instalatii sanitare – va spunem cum sa proiectati o baie intr-o casa de tara si va aratam imagini cu exemple frumoase.
Locuintele suburbane, pe de o parte, ofera multa libertate: mai mult spatiu, posibilitatea de a planifica independent dimensiunea si forma camerelor, solutii arhitecturale interesante.
Pe de alta parte – proiectarea camerelor tehnice aici este mai complicata decat in apartament. In acest articol, va spunem ce trebuie sa luati in considerare atunci cand decorati baia intr-o casa privata: de la locatie la decor.
Totul despre amenajarea baii la tara
Amplasare Planificare Planificare Amenajare interioara – Finisaje – Instalatii sanitare – Mobilier si decor
Locatie
Daca intr-un apartament de oras, locatia baii este deja marcata, din cauza careia nu este posibila mutarea libera a zonelor umede, intr-o casa de vacanta, planificati singur amenajarea spatiilor. Se pare ca aceasta este o carte alba pentru orice idei mai indraznete, dar, de fapt, chiar daca constructia este proiectata de la zero, exista nuante.
Asadar, atunci cand planificati amplasarea baii, luati in considerare :
- Cate etaje si camere din casa.
- Numarul de ocupanti, modul lor de viata.
- Materialul din care este facuta casa.
- Caracteristicile comunicatiilor (tipul de ventilatie, incalzire, instalatii sanitare etc.).
Optima este amplasarea baii la primul etaj, ideal – langa bucatarie. Acest lucru permite organizarea instalatiilor intr-o maniera compacta, fara a intinde tevile in toata casa.
In ceea ce priveste ergonomia, este convenabil daca baia este situata langa camera de zi. In casele mari exista de obicei mai multe: una adiacenta la dormitorul principal, alta – la camera copilului sau la camera de oaspeti etc. In cladirile cu doua sau trei etaje, dormitoarele tind sa fie plasate la etaj, asa ca probabil va trebui sa proiectati bai si acolo.
In acest caz, asigurati-va ca ati calculat cu exactitate sarcina pe etaje. Daca este necesar, consolidati. Iar pentru organizarea rationala a tuturor acelorasi utilitati zonele igienice sunt cel mai bine amplasate una deasupra celeilalte.
Baile din casele de la tara, ca in fotografia de mai jos, multi oameni se asociaza cu prezenta ferestrelor. Intr-adevar, arhitectura suburbana o permite, dar in general baia este convenabila pentru utilizare si fara lumina naturala. Prin urmare, daca proiectul face parte din cladirea fara ferestre, dusul sau toaleta pot fi plasate acolo. Dar, in acest caz, aveti grija de o ventilatie suficienta, pentru a nu avea probleme cu umezeala.
Planificare
In ceea ce priveste amenajarea, proprietarii de case de vacanta au intr-adevar mult mai multa libertate.
Puteti alege nu numai suprafata dorita a camerelor, ci si numarul si tipul acestora. De exemplu, la primul etaj poate exista o sala de dus si o toaleta separate, iar la etajul al doilea – toalete combinate pentru fiecare dormitor. Formand acesti parametri, puneti-va cateva intrebari:
- Cate persoane locuiesc in casa tot timpul ? Acest lucru va va ajuta sa va dati seama de cate zone separate aveti nevoie pentru a nu crea o coada.
- Exista copii in familie si de ce varsta? Poate ca cei mici vor avea nevoie de o camera separata cu amenajare si umplutura corespunzatoare. Copiii de scoala si adolescentii pot folosi o baie pentru adulti.
- Va place sa faceti tratamente spa? Daca da, veti avea nevoie de cel putin o zona spatioasa cu o cada mare.
- Sunt prevazute camari, spalatorii si alte zone tehnice ? Daca da, nu va trebui sa puneti masina de spalat sub chiuveta, de exemplu. De asemenea, va fi posibil sa eliberati dulapurile, lasand in zona de igiena doar esentialul: rafturi pentru prosoape si cosmetice.
Instalatii
Spre deosebire de un apartament, unde toate comunicatiile exista deja, la tara, aceste sisteme trebuie planificate independent.
Canalizare si instalatii sanitare
In cladirile private, alimentarea cu apa poate fi centralizata, de la o fantana sau de la un put. Daca locuiti in afara orasului in cea mai mare parte a anului sau tot timpul, aveti nevoie de un sistem de instalatii sanitare pentru alimentarea cu apa si canalizare.
Este important ca tevile sa fie rezistente, iar daca cladirea este din lemn, trebuie sa minimizati in plus condensul care apare pe ele – in caz contrar, lemnul se va deforma, iar in timp si va putrezi. In prezent, sunt populare tevile din otel, metal-plastic si polipropilena. In plus, acestea sunt acoperite cu materiale izolatoare pentru a le proteja impotriva ingheturilor de iarna. In plus, sistemul de alimentare cu apa include pompe, boiler si dispozitive de filtrare.
Electricitate
Cablajul electric este planificat tinand cont de numarul de prize si surse de lumina din camera, precum si de amplasarea acestora. Toate acestea sunt gandite in avans, in stadiul de proiect, astfel incat mai tarziu sa nu apara probleme.
De asemenea, este important sa se inteleaga ce aparate vor fi in baie, care este puterea lor si cat de des sunt folosite (de exemplu, uscator de par, incalzitor de apa etc.). Acest lucru este necesar pentru a planifica sarcina pe reteaua electrica si pentru a selecta firele corespunzatoare. De asemenea, acestea vor trebui sa fie protejate de umiditate si de siguranta impotriva incendiilor, mai ales daca structura este din lemn.
Ventilatie
Ventilatia joaca un rol esential in orice zona umeda. Aceasta trebuie sa faca fata umiditatii ridicate, aburului si umezelii. In caz contrar, in baie pot aparea mucegai sau ciuperci, exista un miros neplacut de mucegai. Exista, de asemenea, riscul ca finisajul sa se deterioreze si lemnul sa putrezeasca.
Un sistem centralizat de schimb de aer arata astfel: o sursa comuna, care se afla la etaj (de exemplu, in pod), si conducte de ventilatie care duc la fiecare baie. Circulatia suplimentara a aerului poate fi creata prin :
- Ventilatie regulata, daca exista o fereastra in camera.
- Un mic decalaj intre usa si podea.
- Grilaje in partea de jos a foii usii.
Interiorul baii intr-o locuinta privata
Cand toate detaliile tehnice sunt gandite, puteti trece la proiectarea spatiului. Luati in considerare ideile de design de baie intr-o casa privata cu exemple de fotografii.
Finisaje
Principalele criterii pentru materialele de finisare in zona umeda – durabilitate, rezistenta si rezistenta la umiditate.
Podeaua este cel mai adesea captusita cu placi ceramice sau placi de portelan. Acestea sunt materiale conexe, care difera in tehnologia de productie. Dar caracteristicile lor sunt foarte asemanatoare: sunt durabile, ecologice, nu se tem de apa, de temperaturi extreme si de substante chimice de uz casnic, rezistente la deteriorari mecanice.
De asemenea, acum este popular si SPC-ul – este, de asemenea, un fel de gresie , dar pe baza sintetica, mai degraba decat ceramica. Din punct de vedere vizual, materialul seamana cu laminatul, deoarece vine cu o textura ca si lemnul.
Pentru a decora tavanul, se folosesc de obicei structuri suspendate. Acestea sunt realizate din placi de gips-carton rezistente la umiditate, iar a doua – din PVC (nu este afectat de apa, spre deosebire de tesatura textila). Aceasta optiune de finisare va proteja suprapunerile de umiditate, este, de asemenea, convenabil sa incorporati lumini si este posibil sa ascundeti cablurile electrice.
Exista mai multe optiuni pentru finisarea peretilor . In plus fata de clasic – placi ceramice – puteti utiliza vopsea impermeabila, care se potriveste cu caracteristicile tencuielii decorative si chiar tapet. Acesta din urma ar trebui sa fie lavabil si rezistent la umiditate. Dar chiar si acestea sunt mai bine lipite in zone relativ uscate: de exemplu, in spatele toaletei sau in jurul sistemelor de depozitare. Iar baia sau dusul si chiuveta si chiuveta sunt mai bine placate cu gresie sau vopsite.
Un alt buget, dar o optiune destul de populara – panouri din PVC, care vizual pot imita diferite materiale, impermeabile si nu devin un teren propice pentru mucegai. In casele din lemn, uneori, lasati finisajul natural. In acest caz, lemnul ar trebui sa fie acoperit cu o compozitie protectoare hidrofuga, astfel incat sa nu se deformeze. In plus, poate fi acoperit cu lac sau ulei, daca este necesar – vopsea.
Instalatii sanitare
Principala problema cu baile intr-un apartament tipic este lipsa de spatiu. Orice instalatie sanitara este destul de supradimensionata, deci nu este usor sa se potriveasca tot ce este necesar in 3-5 metri patrati.
Un alt lucru este o baie spatioasa in tara. Aici nu va puteti limita si planifica un loc pentru tot ce aveti nevoie. Ceea ce veti avea cu siguranta nevoie :
- Toaleta.
- Lavoar.
- Un dus sau o cada de baie.
Puteti adauga, de asemenea, un dus sanitar sau un bideu, o masina de spalat si un uscator (daca nu este prevazuta o spalatorie separata pentru acestea) si orice elemente din zona spa. Un alt mare avantaj este ca nu trebuie sa sacrificati nimic si sa alegeti intre o cada si un dus
. Puteti face o camera separata cu dus si o camera separata cu o cada. Sau sa combinati aceste doua zone intr-un singur spatiu. Mai ales frumos intr-un interior de tara arata baia freestanding. Va consolida efectul finisajului in materiale naturale (marmura, lemn, piatra) si o fereastra mare cu o vedere frumoasa a naturii inconjuratoare.
Mobilier si decor
De regula, mobilierul din baie se limiteaza la sisteme de depozitare: dulapul de sub chiuveta, dulapuri sau rafturi.
Selectati designul tinand cont de stilul general. De exemplu, liniile drepte, suprafetele netede monocrome, unghiurile drepte si absenta accesoriilor sunt caracteristice minimalismului si contemporaneitatii. Iar in stilul clasic sau de tara se vor potrivi comode si dulapuri frumoase din lemn cu diverse elemente decorative. Doar daca alegeti modele din lemn natural, fronturile trebuie tratate cu un compus care sa protejeze impotriva efectelor umezelii.
Decorul poate fi orice: atarnati cateva tablouri pe perete, decorati chiuveta cu o vaza de flori, alegeti sapuniere frumoase, dozatoare si alte accesorii. In acelasi timp, decorul si accentul vor fi neobisnuite in forma sau textura lampi. Lumanarile aromatice, cosmeticele in ambalaje decorative frumoase, textilele de fereastra si de baie din tesaturi de calitate, placute la atingere, vor ajuta la crearea atmosferei unui spa.
Citeste si asta
- Cazi de baie antice: O tendinta care ramane in vogaTe gandesti sa cumperi o noua cada de baie? Daca da, avem cateva avantaje si dezavantaje pentru tine legate de cazi de baie antice. Acestea sunt din ce in ce… Citeste mai mult: Cazi de baie antice: O tendinta care ramane in voga
- Instalarea Corecta a Unei Galerii pentru Perdele – Ghid Pas cu PasSa decorezi o fereastra poate parea o provocare, dar hai sa-ti spun un secret: totul devine mult mai simplu daca incepi cu instalarea corecta a galeriei pentru perdele. Cum se… Citeste mai mult: Instalarea Corecta a Unei Galerii pentru Perdele – Ghid Pas cu Pas
- Curatarea si intretinerea pardoselilor din vinil – Sfaturi EsentialeMentinerea parchetului din vinil este simpla, daca urmezi instructiunile corecte de curatare si eviti materialele nepotrivite. Parchetul vinilic este o alternativa populara la lemn, in special in zonele casei expuse… Citeste mai mult: Curatarea si intretinerea pardoselilor din vinil – Sfaturi Esentiale
- Cele mai bune mopuri pentru spalarea podelelor: un ghid completIti mai amintesti zilele in care spalarea podelelor era o misiune aproape imposibila, cu o carpa invartita in jurul unui bat? E clar ca vremurile acelea au apus demult! Astazi,… Citeste mai mult: Cele mai bune mopuri pentru spalarea podelelor: un ghid complet
- 11 Motive pentru care parchetul din lemn masiv nu este cea mai buna alegere pentru casa taParchetul din lemn masiv este la moda, dar se potriveste cu adevarat nevoilor si stilului tau de viata? Este alegerea potrivita pentru confortul si cerintele casei tale, sau ar putea… Citeste mai mult: 11 Motive pentru care parchetul din lemn masiv nu este cea mai buna alegere pentru casa ta