Caramida aparenta de fatada: caracteristici ale materialului si finetea instalarii

Caramida de fatada, klinkerul este cunoscuta inca de la inceputul secolului al XVII-lea. A aparut ca o alternativa la caramida normala iar pana in prezent, acest material de amenajare exterioara a fatadelor nu renunta la pozitiile sale de top, ramanand unul dintre cele mai cautate materiale de finisare.

Fatada de casa acoperita cu caramida aparenta

Fatada de casa acoperita cu caramida aparenta

Specificatii tehnice pentru caramida aparenta de tip klinker

Fatadele acoperite cu caramida aparenta sunt caracterizate de rezistenta ridicata si au o durata lunga de viata. Acest lucru se datoreaza caracteristicilor compozitiei si tehnologiei de fabricatie. Clinker-ul este un amestec de argila de sist, solventi, oxid, precum si aditivi speciali. Materia prima se aduce la forma dorita (prin extrudare sau presare), după care placile finite se trateaza la o temperatură de 1300-1400 ° C. Rezultatul este un material omogen, extrem de durabil si fiabil, care arata ca o caramida.

Casa acoperita cu klinker in secolul XIX

Casa acoperita cu klinker inca din secolul XIX

 
Dintre caracteristicile tehnice ale plăcilor de clinker pentru fatada exterioara, cele mai importante sunt mai multi indicatori:

 • Rezistenta mecanica. Materialul rezista cu succes la toate tipurile de încarcaturi mecanice – indoire, impact, abraziune si compresie. Indicatorii de rezistenta minimă sunt M400 (adică forta de 400 kg per cm2). Rezistenta maxima este egală cu M800. Pentru comparatie: rezistenta caramizii aparente pentru placare este in medie M550.
 • Rezistenta la înghet. Testele efectuate ne permit sa afirmam ca, fara a aduce atingere integritatii sale, materialul poate rezista pană la 150 de cicluri de congelare si decongelare. Daca va uitati la cladirile foarte vechi, cu clinker, devine clar ca, in practica, această cifra este mult mai mare. Cresterea rezistentei la înghet se datoreaza absorbtiei scazute a umiditatii materialului, care este în medie de 2-4%.
 • Densitate, permeabilitate la vapori si conductivitate termica. Produsul are o densitate suficient de mare. Media este de 1,9-2 kg / mp
 • Clincherul nu se poate lauda cu conductivitate termică scazuta , in medie se situiaza in intervalul 0,95-1,2 W / (mK). Acesta este motivul pentru care este considerat un strat de protectie si decorativ mai degraba,  decat un strat termoizolant.
Fatada acoperita cu caramida aparenta rosie

Fatada acoperita cu caramida aparenta rosie

Cea mai mare parte a klinkerului de fatada este neglazurat, nuantele se potrivesc cu culoarea naturala a argilei (galben rosu teracota sau maro). Gasim pe piata si caramizi aparente de culoare bej deschis, caramida aparenta gri, nuante de grafit. Daca klinkerul este o faianta acoperita cu glazura, atunci, datorita tehnologiilor moderne de fabricare, se pot fabrica in orice culoare. Asfel, este adesea folosit si pentru decorarea interioară a spatiilor.

Aderenta ridicata a caramizii aparente permite utilizarea produselor pe suprafete de pereti din panouri din beton, lemn, piatra, prefabricate, etc.. Durabilitatea fatadei este determinata nu numai de calitatea si rezistenta placilor, ci si de calitatea compozitiei adezivului cu care este montata.

Amenajare fatada cu klinker in doua culori bej maro

Amenajare fatada cu klinker in doua culori bej maro

Avantajele si dezavantajele acoperirii fatadelor cu klinker

Materialul are urmatoarele avantaje evidente:

 • indicatori de rezistenta crescuti comparabili cu valorile similare ale pietrei naturale si a gresiei portelanate
 • greutate redusa, ceea ce permite abandonarea armaturii suplimentare a fundatiei si facilitează procesul de transport si instalare a placilor;
 • Absorbtie scazută a umiditătii, care se situează între 1-6%;
 • rezistenta la înghet datorita prezentei porilor in materialul prin care umiditatea este evacuata catre exterior si nu ingheata la temperaturi scazute in grosimea placilor;
 • o perioada lunga de functionare, care in medie este de 40-50 de ani;
 • rezistenta la intemperii, incluzand si razele ultraviolete;
 • rezistenta la schimbarile de temperatura, conservarea geometriei placilor;
 • rezistenta la influenta mediilor agresive, în principal acide si alcaline;
 • igienic, bio-rezistent – fara mucegai;
 • rezistenta la foc – klinkerul este un material necombustibil;
 • o pigmentare uniforma a placilor, astfel încat chiar si atunci cand fisurile si crapaturile apar pe suprafata, ele vor ramane discrete si fatada nu isi va pierde prezentabilitatea;
 • aderenta ridicata a materialului datorita prezentei canelurilor pe partea interioara a placii;
 • placa poate fi fixată pe panouri din beton, lemn, prefabricate, zid de piatră, etc;
 • o varietate de opțiuni de design si culori (90 de nuanțe) fabricate in toata lumea;
 • instalare usoara si usurinta in intretinere.
Casa acoperita cu caramida aparenta in zona montana

Casa acoperita cu caramida aparenta in zona montana

Ca orice material de finisare, placile de clinker au dezavantaje.

 • Costul produselor. Desi, daca comparăm costul cu pretul altor materiale cu care se confrunta, clincherul va fi mai accesibil. Feedbak-urile clientilor ne permit sa afirmam ca materialul are o durata de viata mare si fiabilitate si orice banut se justifica.
 • Montarea placilor pe pereti cu izolatie din polistiren sau alte materiale termoizolante necesită un calcul atent al punctului de roua.
Fatada amenajata cu caramida aparenta bej si soclu maro

Fatada amenajata cu caramida aparenta bej si soclu maro

Sfaturi pentru alegerea caramizii aparente:

 • Atunci când alegeti grosimea materialului, luati in considerare conditiile climatice de functionare. Cu cat sunt mai severe, cu atat trebuie sa fie mai mare este grosimea placilor. Pentru cladirile construite in apropierea lacurilor, alegeti placi mai groase.
 • Luati imediat in considerare daca sunteti dispus sa acordati timp pentru ingrijirea materialului. Cea mai simpla alegere este o placa neteda. In canelurile reliefului se acumulează praf.
 • Productia de klinker este realizata din componente naturale, ale caror rezerve sunt limitate. Procesul de productie se caracterizează prin consumul mare de energie, toate acestea determină costul ridicat al produsului finit, care incepe, în medie, de la 50  de RON.
 • Concentrati-va pe aceasta suma atunci cand cumparati, nu fiti tentati sa cumparati materiale mai ieftine. In caz contrar, exista o mare probabilitate sa cumparati ceva contrafacut de calitate indoielnica.
 • Daca este posibil, ar trebui sa se acorde prioritate produselor marilor branduri europene. În ceea ce priveste produsele de productie poloneza a celor de la Paradyz sau Tubadzin ,  se pot lăuda intotdeauna cu o calitate care să respecte standardele europene. In plus, designul placilor este de obicei mai interesant, iar alegerea este mai diversa.
 • Materialul pentru rosturile de îmbinare este de obicei selectat in culoarea plăcilor. Acest lucru este necesar pentru ca posibilele deformari ale placii datorate schimbarilor mari de temperatura sa fie invizibile.
 • Adezivul  de montaj trebuie sa aiba rezistenta la inghet si sa fie caracterizat prin elasticitate si valori ridicate de aderenta.
 • Calculează cantitatea necesară de material care se poate face prin măsurarea suprafetei fatadei si scaderea din acesta a rezultatului din zona deschiderilor usilor si a ferestrelor. Ca rezultat, obtineti suprafata necesara de montat. Nu uitati să adăugati aproximativ 7-10%  la cantitatea finala pentru pierderi tehnologice rezultate in urma taierilor.

Expertii ePardoseli recomanda ca, înainte de montaj, sa se deschidă toate pachetele cu klinker si sa se amestece placile. Acest lucru va evita efectul diferentelor de nuanta, datorita procesului de productie, placile de la un singur lot pot avea mici diferente de culoare. Aceasta recomandare devine o regula obligatorie daca sunt achizitionate dale de diferite loturi. Singura exceptie este utilizarea deliberata a diferitelor produse pentru a obtine un efect estetic deosebit.

Fatada bloc acoperita cu caramida aparenta gri antracit

Fatada bloc acoperita cu caramida aparenta gri antracit

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Categorii produse

  amenajari interioare
  Stop ! Nu pleca!
  Trimite un mesaj cu ce produs cauti si noi iti raspundem cu cea mai buna oferta!
  Set intretinere parchet lacuit
  PRET PROMO - 12%
  1 Spraymop + 1 Woodcleaner Bona
  321.37 lei
  365.19 lei
  Pachetul Promo include un Spraymop Bona si un detergent Bona pentru parchet lacuit de 4 Litri. Atentie: *In limita stocului disponibil!
  2018 (C) All rights reserved.