Vanzari: (021) 316-3168 | Logistica: 0756 137 554 / 0738 647 722 | Montaje: 0723 145 906

Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier

Steampunk este abur și punk, toate într-unul singur. Oricine știe engleză a tradus-o în acest fel, dar nu cred că a înțeles ideea. Cum se potrivesc? Vă vom povesti despre aceasta într-un minut. Arta în general are o mulțime de elemente interesante și bizare, vom spune chiar simbolice. Stilul s-a născut dintr-un gen literar fantastic – operele despre civilizații alternative, în care rolul principal a fost acordat motoarelor cu aburi și diferitelor mecanisme.

Citiți mai departe pentru a afla cum se manifestă în designul interior, pe ce se bazează, ce secrete are și cum să creați o casă steampunk.

Атмосфера вселенной стимпанка
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 17

Despre termen, istorie și caracteristici principale

Încă o dată despre termen, istoria și capetele de abur și așa mai departe, de ce numele include și “deșeuri”, “gunoi”? Oamenii de știință înșiși nu au un răspuns fără echivoc. Unii cred că este o aluzie la straturile inferioare ale societății, alții la materialele de bază din care sunt făcute “uneltele” steampunk: piese de schimb din metal, deșeuri de mașini. Alții asociază termenul cu un protest împotriva dominației urbanizării, a procesului tehnologic și a banalității. În goana după un progres imaginar, oamenii uită de sinceritate, de relațiile umane normale, de individualitatea lor și de prezent.

În interioare, stilul reflectă epoca victoriană, visează la dezvoltarea grandioasă a tehnologiei cu aburi, a mecanismelor mai degrabă decât a electronicii, așa cum se întâmplă astăzi. În amenajarea camerelor, designerii încearcă să se scufunde în societatea secolului al XIX-lea, să transmită fascinația lor pentru mecanica complexă și credința lor în succesul acesteia, care va deschide calea către un viitor uimitor.

Este în esență o fantezie a unei lumi paralele, o referință la toate operele celebre ale lui Jules Verne, Herbert Wells și ale altor scriitori de fantasy.

Tendința a fost formată de anii 1980 și este descrisă pe scurt ca fiind “viitorul din trecut”. Printre principalele varietăți se numără science-fiction, urban și industrial. Și fiecare dintre ele este greu de imaginat fără un număr mare de țevi, pârghii, dispozitive neobișnuite, tot felul de lumini și angrenaje. Acest din urmă element este considerat de mulți ca fiind un simbol al stilului steampunk în sine.

Caracteristici distinctive în designul interior

Una dintre principalele zone ale unei camere steampunk este reprezentată de sistemele de apă și încălzire. Ele nu sunt camuflate, dimpotrivă, sunt expuse public.

Citește și
Culoarea gri in interior: un fundal neutru sau ceva mai mult?
Трубы в интерьере квартиры
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 18

Anturajul este completat de elemente de decor originale: imagini și machete ale unui dirijabil, ale unui avion, ale unui balon cu aer cald, etc.

Caracteristicile acestei tendințe includ:

 • utilizarea exclusivă a materialelor naturale;
 • iluminare atipică – lămpi care amintesc de aplice victoriene sau lămpi cu gaz;
 • mobilier în stil retro, cu lambriuri din lemn sau “placare” cu cupru;
 • utilizarea ca elemente decorative a angrenajelor, a ilustrațiilor tipărite ale hărților de vânătoare de comori, a busolelor, a ceasurilor antice etc;
 • prezența obiectelor din trecut: mașini de scris, obiecte din cupru, gramofoane, telefoane.

Camera clasică, de inspirație steampunk, este decorul perfect pentru un om de știință și iubitor de science-fiction care a trăit în secolul trecut. Aici, atât tavanul, podeaua, pereții, cât și seturile de mobilier și decorul vor fi asociate cu epoca victoriană și cu operele literare fantastice, un trecut în care nu exista nici măcar o urmă de computer, nici măcar electricitate modernă.

Steampunk în casă, alegerea finisajelor

Tavanul ar trebui să fie brutal și asimetric, cu prezența obligatorie a elementelor decorative. Trebuie să aibă – înălțime mare, care este uneori obținută cu iluminare și tonuri de lumină, structuri arcuite, coloane, arcuri, scări în sus. Culorile pastelate sau o imagine a unui cer înstelat reprezintă o schemă de culori optimă, iar posibilele decorațiuni ar putea fi o carcasă de avion sau de dirijabil, benzi metalice cu șuruburi și nituri.

Podeaua din camerele de țară în stil steampunk este de obicei din stejar. Pentru dormitoarele urbane și camerele de zi, se alege adesea un parchet sau o pardoseală laminată adecvată, în timp ce în baie și bucătărie se aleg plăcile ceramice cu o imitație de piatră discretă și întunecată, marmură, pietricele marine aspre sau pavele.

Отделочные материалы в интерьере стимпанка
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 19

Pereții sunt, de asemenea, finisați în materiale naturale, iar opțiunile voluminoase, cum ar fi piatra și lemnul îmbătrânit, sunt binevenite. În cazul în care bugetul este limitat sau inițial modest, puteți lăsa pur și simplu pereții de beton sau puteți pune tapet care se potrivește cu direcția stilistică.

Tapet steampunk: ce să cauți în magazine?

Căutați produse cu decorațiuni luxoase și caracteristici de epocă. Colecții care amintesc în mod direct de tema principală – role cu angrenaje pictate, ceasuri și o varietate de mecanisme. Imaginile futuriste, baloanele și dirijabilele sunt, de asemenea, potrivite. Cărămida, rugina, hărțile antice, imitațiile de beton și metal vor arăta, de asemenea, foarte bine.

Обои и отделка интерьера
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 20

Dacă nu vă place acest lucru, luați în considerare vopselele decorative speciale, în special în culori bijuterie. Creați un efect de catifea sau pur și simplu alegeți un ton drăguț dintr-o paletă mai închisă de verde, albastru, maro.

Mai multe despre culori și mobilier

Cele mai potrivite nuanțe sunt verde putred, mahon, auriu vechi, maro, nuc și rugină. Unitățile de mobilier trebuie să fie din lemn, de preferință din lemn exotic, cum ar fi lemnul de trandafir și tecul. Fotoliile și canapelele ar trebui să fie din piele și matlasate, ceea ce le face ideale pentru interioarele clasice și retro. Cotierele confortabile sunt un plus!

Citește și
Case frumoase în stilul parizian
Диван в стиле стимпанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 21

Specialiștii permit, de asemenea, adăugarea de mobilier tipic de mansardă. De exemplu, scaunele din fontă și scaunele pliabile, mesele de cafea din oțel pe roți și dulapurile metalice, care se găsesc de obicei în ateliere. De asemenea, puteți folosi cu îndrăzneală diverse antichități – lucruri care de mult timp adună praful în podurile caselor bunicilor voastre. De exemplu, o lampă de podea veche vopsită, scaune, părți ale unui aragaz, ale unei mașini de cusut sau ale unei mașini de scris, sau foi de metal.

Decorațiuni steampunk și alte accesorii de interior

Obiectele decorative pentru decorarea camerelor în acest stil nu trebuie căutate în magazinele de suveniruri și supermarketuri, ci în piețele de vechituri, în magazinele de antichități și chiar în fabrici și depozite. Bineînțeles, de multe ori nu în formă gata făcută. Va trebui să faceți câteva manipulări pentru a obține o piesă interesantă și adecvată din punct de vedere tematic. Este o bătaie de cap, dar unii oameni găsesc acest lucru interesant și economisesc o mulțime de bani. Uneori, piesele sunt chiar gratuite.

Nu uitați să vă întrebați prietenii și rudele dacă au rotițe vechi. Apropo, cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine! Nu doriți să alergați în jurul atelierelor și piețelor de vechituri, transformați-vă casa într-un “atelier industrial”? Apoi, cumpărați cele decorative realizate de designeri sau confecționați-le dumneavoastră. Există sfaturi detaliate.

Dacă ați avut scriitori, editori și jurnaliști în familie, căutați în dulap o mașină de scris. Veți dori să o puneți într-un loc vizibil, cum ar fi un raft deschis. Fanii aventurii maritime vor fi încântați de ideea de a folosi hublouri cu iluminare punctuală, busole stilizate, barometre, fotografii de familie în rame masive din alamă, lemn sau cupru, tablouri steampunk, hărți geografice decolorate pentru a decora camerele.

Декор стимпанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 22

Bărbații cu o minte tehnică se vor simți cu siguranță confortabil trăind printre numeroase diagrame, imagini de mașini futuriste, mașini zburătoare. Jumătatea feminină, căreia îi place să călătorească, poate fi invitată să își decoreze camera în stil steampunk cu un glob aurit. Generația mai în vârstă va adora probabil un ceas antic masiv pe perete. Principalul punct de atracție este mecanismul lor deschis, așa că veți găsi cu siguranță ceva care să vă distragă atenția în timpul liber.

Picturi steampunk ciudate, dar fascinante

Operele de artă din acest curent sunt foarte diferite de ceea ce majoritatea oamenilor sunt obișnuiți. Nu sunt peisaje tipice sau picturi de bătălii militare, portrete sau naturi moarte. Artiștii înfățișează o lume complet diferită pe fundalul uneia preexistente. Ca și cum realitatea și alternativa sa “paralelă” s-ar contopi în una singură.

Ce vedeți în picturile steampunk? De exemplu:

 • o mulțime de case suprapuse care, de la distanță, arată ca niște mușuroaie de furnici;
 • toate tipurile de structuri din metal;
 • oameni cu căști de protecție, jachete de piele ponosite, cu fețe severe și ochelari de protecție;
 • zgârie-nori uriași;
 • fum;
 • o abundență de roci, fier, sticlă;
 • un “sortiment” mare de dispozitive mecanice, mașini vechi – dirijabile, mașini, cadran, motor cu aburi, cazan, roboți, mâini, pârghii și angrenaje.

Nici natura în forma ei cea mai pură: peluze frumoase, iazuri, iarbă cu flori, pădure, chiar și fluturi și molii. Peisaje urbane cu aer poluat și cer cenușiu, înnorat, pavele, coșuri de fum de fabrică, lămpi stradale cu gaz, vitrine vechi de magazine și magazine, cartiere sărace.

Citește și
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Картина стимпанкКартина стимпанк
Картина стимпанкКартина стимпанк

Apropo, nu doar săracii sunt pictați, artiștii se bucură să înfățișeze aristocrația și clasa muncitoare pe un fundal atât de sumbru. Locuitori ai mahalalelor și ingineri, doamne în haine frumoase și bărbați în frac, oameni de știință nebuni, detectivi, maniaci și călători, “fluturi de noapte” și copii ai străzii, toți pot fi incluși în același tablou.

Deci, cum arată o cameră steampunk?

Cu siguranță că arată învechit și este format din elemente învechite. Dacă există un aragaz în bucătărie, acesta este cu siguranță un aragaz cu gaz, și se simte ca și cum bunica ta încă mai avea timp să îl folosească. Există un computer în birou? Apoi, cu o “periferie” foarte neobișnuită – o tastatură sub formă de taste de la o mașină de scris, un ecran în spiritul receptorului TV sovietic și difuzoare masive din fier. Dacă nu ești mulțumit de juxtapunere, rămâi la accesoriile și finisajele asortate.

O sufragerie în afara standardelor

Intri în cameră și îți dai seama imediat că aici trăiesc oameni foarte curajoși și neconvenționali. Știu multe despre istorie, au petrecut mult timp citind romane fantastice și nu se tem să pună laolaltă lucruri ciudate în anumite locuri. Au reușit cumva să folosească spațiul în mod organic: există obiecte mari și mici, texturi și culori diferite, iar camera nu pare dezordonată sau goală. Este ușor de mișcat în ciuda dezordinii “creative”.

Se simte ca o casă care nu a mai fost renovată de ceva timp, în timp ce, în realitate, poate că tocmai ați terminat toate lucrările. Această impresie este creată de alegerea materialelor: tencuială brută, beton, parchet de lemn, construcții metalice și prezența fierului ruginit. Corpurile de iluminat neobișnuite descrise mai sus creează o atmosferă specială în camera de zi steampunk.

Гостиная в стиле стиманк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 23

Pentru fundaluri și culori de bază, designerii recomandă tonuri neutre și întunecate. Pentru varietate și accente, puteți adăuga câteva detalii luminoase: covor, perne decorative, perne, perdele. Asigurați-vă că folosiți mobilierul pe rotile, obiectele care sunt parțial fabricate din metal, mecanismele deja sparte. Și gândiți-vă în prealabil, cum să vă decorați pereții: atârnați o hartă mare, un model de mașină de zbor, o imagine steampunk sau un set de fotografii? Există o mulțime de opțiuni, puteți chiar să vă construiți singur ceva.

Dormitorul – un “refugiu” pentru pirați sau oameni de știință obosiți

Un dormitor normal, cu o pregătire adecvată, poate deveni un buncăr, o cabană sau o cabană. Dacă acest tip de mediu vă atrage, comandați un pat de lemn robust, voluminos și voluminos. Uită-te la piesele de inspirație victoriană pentru a-ți face măcar o idee generală despre modele.

Pentru decorarea pereților, experții recomandă tapet gri care imită foi de metal, decor – ceasuri mari, “panouri” de unelte, șuruburi și alte piese de schimb, o busolă uriașă, desene și diagrame complicate. Arcurile decorative sunt bune ca instrumente de zonare, iar o comodă sau un trundle ca piese de mobilier suplimentare.

Citește și
Linoleumul este o pardoseală universală pentru aproape toate suprafețele
Спальня в стиле стимпанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 24

Baia în stil steampunk

Toaleta și cada de baie sunt probabil cele mai interesante camere pentru această direcție. Acolo sunt multe de făcut… Vă amintiți de sistemele de apă deschisă, nu-i așa? Exact! Aveți țevi simple, decorative și opțiunea de a folosi robinete sanitare alternative. Din fericire, deși materialele folosite sunt nobile: granit, marmură, metale inoxidabile. De asemenea, robinetele și dușurile sunt foarte plăcute și interesante din punct de vedere estetic – ca și cum ar fi fost “teleportate” înapoi la noi din anii 1900.

Ванна в стиле стимпанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 25

Pereții sunt de obicei acoperiți cu plăci ceramice cu trenuri cu aburi, aerostate, hărți vechi sau alte imagini tematice. Chiar lângă cada de bronz se află un perete de cărămidă. Cei cărora le plac soluțiile extravagante sunt sfătuiți să construiască o structură neobișnuită pentru tratarea apei – sub forma unui submarin, a unui dirijabil, a unei nave de pirați. Seturile de mobilier ar trebui să aibă o suprafață lucioasă pentru a reflecta lumina și a compensa lipsa culorilor deschise și a luminii naturale.

O cameră de copii pentru visători și viitori ingineri

Steampunk este un stil de care nu doar adulții pot fi interesați. Unii băieți sunt atrași de tot felul de feronerie de la o vârstă fragedă, bucuroși să își ajute tații să repare mașini și televizoare cu beculețe și nu se deranjează să dezmembreze un ceas vechi care atârnă la dacia bunicului lor pentru piese. Se uită la filme “retro-futuriste” și citesc cărți ale unor scriitori de science-fiction de renume mondial. Pentru acești “tineri pasionați de tehnologie”, o cameră poate fi o adevărată sursă de inspirație și un priză pentru creativitatea lor.

Dacă nu exagerați, puteți crea o atmosferă neobișnuită, dar destul de confortabilă. Desigur, nu trebuie să acordați o atenție de 100% stilului în ceea ce privește iluminatul, dar prioritatea este sănătatea, vederea și postura copilului. De asemenea, este recomandabil să respectați toate regulile de siguranță și să folosiți numai obiecte netede, ciobite și fără fisuri. Datorită globului, cuferelor, atlase și hărților, unor artefacte, copilul dumneavoastră va dobândi cunoștințe, va studia geografia, istoria, fizica și alte subiecte la școală cu mare entuziasm. Un interior neobișnuit va ajuta la dezvoltarea imaginației și a gândirii creative. Un alt avantaj este că vă puteți implica copilul în decorarea camerei și în petrecerea timpului liber împreună.

Детская комната стимпанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 26

“O bucătărie neprofesionistă de tip steam-punk

Veți evita aparate electrice moderne sau masa confortabilă cu scaune pentru mesele de familie, ci veți avea defapt un laborator experimental. Puteți încerca să vă simțiți ca un geniu culinar și să creați ceva mai tare decât o bucătărie moleculară. Pentru a crea anturajul potrivit, veți avea nevoie de o podea cu gresie din piatră naturală, dulapuri închise la culoare cu mânere metalice, pereți cu cărămidă albă și blaturi de lucru din stejar, cireș sau marmură.

Светлая кухня в стиле стипанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 27
Интерьер в стиле стимпанк
Amenajarea în stilul steampunk: tapet, picturi, decorațiuni și mobilier 28

Luați în considerare hota de bucătărie – necesită tablă de fier – și lampa neobișnuită cu mecanismul său învechit de reglare a înălțimii. Caracteristica principală a unei bucătării steampunk este că poate fi folosită ca loc pentru un panou mare de aparate și ustensile care să fie folosite în bucătărie.

Pentru mai multe sfaturi de amenajare interioară găsiți AICI alte articole cu recomandările noastre.

Etichete:

Epardoseli
Logo
Compare items
 • Total (0)
Comparatie
Shopping cart