Amenajarea holului sau a coridorului – sfaturi esentiale pentru 2022

Holul sau coridorul, este spatiul de trecere de la intrare care te aduce in casa. Este suficient sa deschizi usa si sa arunci o privire si poti prezice cum va arata restul apartamentului. De asemenea, vom afla multe despre proprietarul sau. Atunci cand ne planificam camerele, acordam cea mai mare atentie sufrageriei, bucatariei, dormitorului sau baii. Nu ne gandim cum sa amenajam holul. Aceasta este o greseala grava, pentru ca cei cativa metri de la intrare “vand” intregul apartament.

Holul sau coridorul, este un element dificil de amenajat eficient. De obicei, este mic, ingust, cu multe colturi. De acolo intram in camerele urmatoare, asa ca rareori avem un perete liber de usa. De cele mai multe ori este slab luminat, iar ferestrele din aceasta incapere sunt o adevarata desfranare in cultura noastra. Este, de asemenea, cel mai frecventat traseu din casa, la urma urmei, el imparte apartamentul intr-o parte de locuit, una privata si una utilitara.

Adesea depozitam lucruri in hol – incepand cu hainele si terminand cu uneltele si aspiratorul. Deci, cum se face ca atunci cand construim o casa, adaugam metri la camera de zi sau la bucatarie fara sa ne gandim, iar pentru hol vom gasi un loc pentru un dulap incorporat. Suntem convinsi ca este o risipa de spatiu! Ne amintim inca de apartamentul din blocuri unde fiecare centimetru conta. Este timpul sa va schimbati obiceiurile proaste si sa va uitati mai atent la camera cu atatea functii.

Vom lua in considerare: depozitarea lucrurilor, amenajarea acestei incaperi, alegerea culorilor, iluminarea eficienta si materialele pe care ar trebui sa le folosim.

Amenajare coridor hol

Cu sau fara garderoba?

Arhitectii spun in unanimitate ca holul nu este folosit pentru depozitarea lucrurilor . De aici ar trebui sa existe un dulap la indemana, situat chiar la intrare. Aici vom instala umerase pentru jachete si paltoane folosite zilnic, precum si un raft pentru pantofi. Alte lucruri le depozitam in dulapurile de langa dormitoare . In hol pastram doar cheile, pantofii lustruiti, perii de haine, dar conform regulii – lucruri similare intr-un singur loc. Cel mai bine este sa alocati mai multe sertare ale unui dulap mic pentru ele. Apropo, primim un loc pe tejghea pentru a pune facturile sau un telefon mobil.

Daca exista un dulap in hol, planificati-l astfel incat sa fie cat mai putin vizibil. Deci sa folosim nisele sau spatiul de sub scari. Daca avem spatiu, sa acoperim intregul perete. Cu cat o piesa de mobilier are mai putine diviziuni si cu cat sunt mai modeste accesoriile, cu atat se va integra mai bine in mediul inconjurator. Iar noi vom gasi functii complet diferite pentru hol si il vom aranja asa cum ne spune sufletul.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Un dulap la indemana situat chiar langa intrare este o solutie buna, pentru ca este comoda. Este important sa nu supraincarcati aceasta parte a casei cu chiar prea multe obiecte; aici tinem cele mai necesare lucruri – chei, perii pentru pantofi si haine, o umbrela si o husa exterioara.

Coridoare si holuri cu caracter

Incercam sa nu ne facem apartamentul anonim. Atarnam grafica noastra preferata in camera de zi, afisam o colectie de figurine deasupra semineului, iar daca calatorim – apartamentul este plin de suveniruri. Haideti sa tratam holul intr-un mod similar. La urma urmei, este o parte integranta a casei. Scuzele ca acesta este prea mic sunt inutile.

Chiar si un coridor ingust poate fi transformat intr-o biblioteca (dormitorul va beneficia de ea, unde ne place atat de mult sa pastram carti). Rafturile nu ocupa mult spatiu, este suficient ca acestea sa aiba o adancime de 30 de centimetri. Trebuie doar sa aveti grija la culori, pentru ca insasi colectia de carti este variata. Ar trebui sa ascundem brosurile sau ziarele in cutii potrivite cu culoarea restului interiorului, astfel vom evita impresia de dezordine. Nu fortati obiectele valoroase intr-o gramada – camera va parea dezordonata. Va fi perfect sa lasam spatiu liber pe rafturi, unde putem pune fotografii sau un ulcior decorativ.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Holul este perfect pentru o galerie. Dar ceea ce atarnam pe pereti trebuie sa fie atent selectat si incadrat. Merita ca colectia noastra sa aiba un element comun. Daca ne decidem pentru postere, dati-le rame similare, daca vrem sa expunem tablouri, sa fie legate intre ele prin culoare, tema sau aurirea ramei. Daca ne concentram pe fotografii, ar trebui sa amestecam cu indemanare fotografiile alb-negru cu cele color. Cu atat mai mult cu cat ele pot fi grupate pitoresc. Nu uitati sa va ganditi la compozitie inainte de a face gauri in perete. Va fi mai convenabil sa asezati imaginile pe podea si sa faceti corectiile necesare. Numai atunci transferam intreaga dispunere pe perete.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Coridorul este o excelenta sala de expozitie pentru colectionarii de diverse obiecte: oua de piatra, figurine din portelan sau ceasuri. Obiectele care nu vor functiona intotdeauna bine in camera de zi si ar putea tulbura linistea in dormitor vor arata foarte bine aici. Acestea se vor potrivi pe rafturi foarte putin adanci. Vom prezenta, chiar la intrare, lucruri care ne plac foarte mult!

Ele pot fi frumoase, ciudate, amuzante sau surprinzatoare. Colectia de papuci asezata intr-un dulap de pantofi cu usa de sticla este un element frumos si in acelasi timp functional al interiorului. In mod similar, o colectie de palarii – de la palarii pilot pana la palarii de paie – atarnata cu dezinvoltura pe un cuier in picioare. Chiar si bicicletele pot crea un aranjament interesant.

O inflorire pentru cei alesi

Situatia este complet diferita atunci cand holul este… un hol si te invita intr-o casa eleganta. Nu trebuie sa inghesuim carti in ea, pentru ca i s-a alocat o biblioteca, un loc in living a fost rezervat pentru o colectie de tablouri, iar o colectie de harti vechi este agatata in birou. In acest tip de cladiri, este planificata un coridor meticulos de spatios, iar acest lucru ofera un camp mai mare de expunere.

In mod ideal, ar trebui sa existe un perete in fata intrarii, iar din hol sa se poata vedea ce este mai interesant in apartament. La urma urmei, conecteaza camerele, iar perspectiva care se extinde de acolo ar trebui sa fie planificata deja in faza de proiectare. Holul va capata impuls atunci cand, uitandu-ne la o usa, vedem, de exemplu, o gradina de iarna, iar cand ne uitam la cealalta – un semineu elegant sau o biblioteca luxoasa.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Aceasta camera, ca orice alta camera din casa, ar trebui sa aiba un accent puternic. Poate fi o piesa de mobilier sofisticata – o canapea eleganta cu tapiterie luxoasa si un tablou valoros sau o oglinda in rame bogat decorate cu o consola antica. Vom expune o lampa interesanta sau cateva exemplare de portelan chinezesc valoros. Intr-o alta varianta, punem un scaun tapitat cu o tesatura frumoasa si o grafica atent selectata. Merita sa urmam principiul: cu cat mai putin, cu atat mai bine, iar obiectele trebuie sa fie realizate din materiale de cea mai buna calitate.

In cazul in care camera este luminata sau are un perete de sticla, sa punem o planta impresionanta. De exemplu, un maslin intr-un ghiveci imens va arata interesant. Daca este plasat in centrul camerei, nu numai ca va marca caile de comunicare, ci si un loc confortabil in jurul copacului. Este interesant faptul ca 12 metri patrati sunt suficienti pentru o astfel de extravaganta!

O idee interesanta, atat de populara in tarile arabe si mediteraneene, este de a instala o fantana sau un mic rezervor de apa in sala. Chiar daca nu ne gandim sa asiguram din timp instalarea corespunzatoare, pe piata exista dispozitive cu un circuit inchis de apa. Sala va fi impresionanta daca vom adauga un acvariu cu o colectie de pesti tropicali sau un mic recif de corali. Dar chiar si cele mai bune idei nu vor functiona daca incaperea este diferita stilistic de restul casei.

Ce culori sa folosim?

O baza neutra va fi sigura pentru un coridor mic. Vopsim peretii intr-o culoare deschisa – toate nuantele de nisip, gri, alb, albastru sau verde foarte delicat vor functiona aici. Daca am asezat gresie usoara pe podea sau lemn albit, aveti grija sa nu faceti camera prea monotona. Ele vor fi inviorate atunci de accesorii – culoarea puternica a ramei oglinzii, a trotuarului sau a soclului lampii.

De exemplu, un perete poate avea o culoare vie – cel pe care ne amenajam expozitia. Nu uitati ca o astfel de procedura va schimba proportiile camerei. Este mai favorabila? Deci, inainte de a alege vopselele, sa cumparam cateva mostre si sa pictam o parte din perete. Apropo, vom vedea cum va fi prezentat in lumina zilei si in lumina artificiala. Daca suntem in continuare incantati de culoare, abia atunci vopsim totul.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

De asemenea, merita sa ne amintim ca culorile deschise (alb, bej, gri, albastru), desi maresc optic interiorul, sunt inca reci. Obtinem o atmosfera mai familiara alegand culori inchise, cum ar fi ciocolata sau burgundy.

O stare de spirit construita de lumina

Lumina din hol trebuie sa fie discreta, calda si sa incurajeze intrarea. De asemenea, iluminatul trebuie sa fie functional. La urma urmei, nu vom cauta cheile in intunericul atmosferic. Avem nevoie de o lumina de plafon care, luminand uniform intregul interior, va da iluzia ca incaperea este mai mare. Ar trebui sa acordam atentie oglinzii, astfel incat sa nu fie o foaie gri si sa se poata vedea confortabil in ea. Este convenabil sa marcam treptele scarilor, astfel incat sa nu fim nevoiti sa iluminam intreaga camera pentru a intra la primul etaj.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Luati in considerare instalarea spoturilor. Acestea pot fi montate in tavan, incastrate in gips-carton. Spoturile functioneaza bine si pe pereti. Vom aranja fasciculul de lumina in asa fel incat sa subliniem frumusetea mobilierului, a picturii, a sculpturii sau a colectiei noastre. Putem, de asemenea, sa schimbam decoratiunile, expunand tot mai multe elemente diferite ale interiorului cu lumina. Nu uitati ca starea de spirit este cea care construieste cel mai mult.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Cea mai mare problema este aranjarea intrerupatoarelor, mai ales daca planificam mai multe surse de lumina diferite in hol. Le instalam in mod obligatoriu la usa de la intrare, precum si la capatul coridorului. Apoi stingem si aprindem in mod convenabil lumina.

Cele mai bune materiale si cele mai putin recomandate

Simplitatea subtila atrage prin farmecul sau nepretentios. La fel si calitatea materialelor. Cele naturale isi vor gasi mereu locul si cel mai important, sunt inca la moda.

Atunci cand aranjati holul, trebuie mai intai sa decideti ce sa puneti pe podea, deoarece aceasta determina interiorul. Deoarece acesta este un loc deosebit de expus la abraziune, ar fi bine sa protejati zona de langa usa de intrare cu gresie sau portelan. Cu toate acestea, arhitectii recomanda ca podeaua din acest hol sa nu fie izolata de restul casei . Parchetul de stejar din coridor si din camera de zi da impresia de continuitate.

Amenajarea holului sau a coridorului - sfaturi esențiale pentru 2022

Sa facem peretii rezistenti la murdarie si apa! Asadar, daca ii vopsim, sa folosim vopsele lavabile, este bine sa investim in tapet lavabil de asemenea. Pe piata au aparut deja panouri realizate din panouri MDF, aceleasi din care se fac plinte si usi interioare. Este o solutie foarte eleganta.

Daca holul duce la un apartament minimalist, lasati sa existe elemente de sticla in el. In holul mansardei, un perete de caramida va fi potrivit, iar intr-o cabana provensala, dulapuri din lemn vopsit si o podea stearsa.

Chiar si o sala bine proiectata si cu dezordine nu va impresiona pe nimeni. Complet modesta, dar cu o idee, ne va ridica statutul printre prieteni. Scopul principal al holului este de a ne invita la propria noastra casa. Inchizand usa in spatele nostru, uitam de grijile vietii de zi cu zi, iar lumea exterioara ramane undeva departe. Va fi mai usor intr-un interior amenajat in mod interesant.

Modele de amenajare

Un coridor foarte lung

  • lungimea coridorului este un avantaj, nu un dezavantaj;
  • la capatul acestuia, mai aproape de unul dintre pereti, atarnam o placa de piatra reprezentativa pentru a sparge simetria. Iluminarea acesteia va da un efect extraordinar;
  • instalam un tavan suspendat si un sir de halogene. Și aici, de asemenea, rupem simetria, lasand un gol de-a lungul, dar numai pe o parte. Ascundem in el o sursa de lumina suplimentara;
  • vopsim usa in aceeasi culoare ca si peretii.

Un hol mic cu o usa dominanta

  • atarnam pe perete o oglinda vizavi de intrare, care va mari vizual spatiul;
  • vopsim usa intr-o culoare identica cu cea a peretilor, ceea ce ii va face mai putin vizibili;
  • introducem o mica piesa de mobilier: un dulap de pantofi, o consola sau un dulap cu sertare . Puteti pune chei sau corespondenta pe ele, iar noi putem aranja cu usurinta sertare sau rafturi.

Hol cu o nisa

  • daca nisele sunt putin adanci (30-40 cm), amenajam aici o biblioteca de casa. Ele pot fi si incastrate, vom castiga rafturi suplimentare pentru depozitarea lucrurilor necesare;
  • cu nise cu o adancime de 55-65 cm, ne putem gandi la un dulap;
  • iluminam rafturile cu spoturi.

Intrebari frecvente

Cat de mare ar trebui sa fie un hol?

Dimensiunea minima standard a unui hol este de 90 de centimetri latime. Unii sustin ca ar trebui sa fie de 105 de centimetri sau chiar mai mare pentru a se simti mai confortabil. Ambele variante pot fi sustinute cu argumente, doar ca niciodata nu ar trebui sa coborati sub acesti 90 de centimetri.

Sunt holurile necesare intr-o casa?

O casa fara hol poate avea camere mai mari si mai utile cu aceeasi suprafata, dar acest lucru poate face ca dormitoarele sa devina mai putin private si mai zgomotoase daca nu folositi un design inteligent si o buna izolare fonica. Daca nu puteti elimina holurile, faceti din ele spatii multifunctionale pentru a le creste utilitatea

Care este diferenta dintre coridor si hol?

Ambele cuvinte, coridor si hol, se refera la un pasaj dintr-o cladire in care usile duc la camere. Cu toate acestea, folosim de obicei cuvantul coridor pentru a descrie pasajele din hoteluri, spitale, birouri, precum si din trenuri si nave. In schimb, folosim cuvantul hol pentru a descrie pasajele din case.

Pentru mai multe sfaturi de amenajare interioara gasiti AICI alte articole cu recomandarile noastre.

Etichete:

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Epardoseli
Logo
Shopping cart