Nu este un secret ca alegerea corecta a tesaturilor determina in mare masura aspectul decorului interior, conferindu-i caracteristicile spatiului locuit. Vorbind de tesaturi, de regula, acestea inseamna: perdele, draperii, perdele, covoare, lenjerie de pat, precum si materiale de tapiterie pentru mobilier.
Atunci cand alegeti un material, este important sa tineti cont de: caracteristicile rezistentei tesaturii, posibilitatea de curatare a acesteia, rezistenta la decolorare, senzatiile tactile si, bineinteles, aspectul. Alegerea acesteia din urma, in primul rand, este influentata de: culoare, caracteristici decorative si textura suprafetei.
Perdele model in dungi alb rosu orange din poliester organza Joyce Gardisette latime material 300 cm
Atunci cand se alege o tesatura, trebuie avut in vedere faptul ca, cu cat mai multe fire (densitatea firelor pe centimetru patrat de tesatura) au fost folosite in productie, cu atat rezistenta la uzura este mai mare. Ce varietati si caracteristici ale tesaturilor se intalnesc la decorarea interiorului?
Principalele tipuri de tesaturi pentru interior
Bumbacul este un material natural cu o buna rezistenta la uzura. Este putin predispus la decolorare. In acelasi timp, tesatura din bumbac este foarte inflamabila, se increteste si este expusa rapid la contaminare. Tratarea suprafetei bumbacului si combinarea acestuia cu alte fibre elimina partial aceste neajunsuri. Rezistenta materialului depinde de densitatea firelor si de tipul de finisaj.
Țesaturile din lana naturala se disting prin rezistenta si rezistenta la uzura. Adesea, ele au un efect terapeutic (cu exceptia cazurilor de alergii). Materialele obtinute intr-un amestec cu lana (de regula, este vorba de tesatura sa care este amestecata cu fibre sintetice) sunt rezistente la “rostogolire”, decolorare si aparitia de pliuri. Țesaturile mixte sunt mai usor de curatat.
Vinilul este un material simplu si ieftin. Este usor de curatat, de spalat si este cel mai potrivit pentru utilizarea in sufragerii si bucatarii. Rezistenta vinilului depinde de calitatea tesaturii utilizate la fabricarea sa.
Matasea este un material rafinat, de o frumusete exceptionala, ideal pentru decorarea camerelor de zi. In acelasi timp, este usor de murdarit. Aceasta din urma circumstanta (combinata cu un pret ridicat) limiteaza adesea domeniul de aplicare al matasii in interioarele moderne.
Țesaturile de tapiterie pentru mobilier sunt, de asemenea, bune pentru utilizare in camerele de zi. Spre deosebire de matase, ele sunt rezistente la abraziune si la decolorare.
Acetatul este un material sintetic creat pentru a imita matasea. Dezavantajele acestui material includ micsorarea sa usoara si decolorarea la soare.
Acrilicul, creat pe baza de tesatura sintetica, imita lana. Este rezistent la uzura, putin predispus la contaminare si la decolorare. Cu toate acestea, in locurile predispuse la abraziune frecventa, nu se recomanda utilizarea sa.
Nailonul este de obicei amestecat cu alte tesaturi pentru a le imbunatati caracteristicile de rezistenta. Materialul se distinge printr-un cost redus.
Țesaturile din olefina sunt o alegere buna pentru tapiteria mobilierului, deoarece se disting printr-o rezistenta ridicata la uzura. Acest material sintetic nu are dezavantaje pronuntate si este utilizat chiar si in productia de covoare.
Poliesterul este rar folosit in tapiterie. Cel mai adesea, materialul este amestecat cu fibre naturale pentru a le creste rezistenta la uzura si pentru a reduce decolorarea.
Acestea sunt caracteristicile unui numar de tesaturi comune utilizate in decorarea interioara.
Citeste si asta
- Sfaturi inteligente pentru a creste valoarea de revanzare a casei taleFie ca vrei sa vinzi in viitorul apropiat sau doar te gandesti la potentiale imbunatatiri, afla cum poti creste valoarea casei tale prin upgrade-uri inteligente, de la aspectul exterior pana… Citeste mai mult: Sfaturi inteligente pentru a creste valoarea de revanzare a casei tale
- Cum sa decorezi peretele din zona mesei de luat masa in bucatarieBucataria este inima casei, locul unde familia se aduna pentru a savura mese delicioase si a petrece timp de calitate impreuna. Zona mesei de luat masa joaca un rol esential… Citeste mai mult: Cum sa decorezi peretele din zona mesei de luat masa in bucatarie
- Ce este travertinul si modul de utilizare a acestuia in designul interiorTravertinul, o piatra naturala cu o istorie bogata si o prezenta impunatoare in arhitectura si designul interior, a castigat un loc de cinste in amenajarile moderne. De la monumentele antice… Citeste mai mult: Ce este travertinul si modul de utilizare a acestuia in designul interior
- Puterea culorilor: Cum iti pot transforma casa si starea de spiritAi remarcat vreodata cum te simti mai relaxat intr-o camera cu nuante neutre, in timp ce o incapere plina de culori vibrante parca iti da un plus de energie? Nu… Citeste mai mult: Puterea culorilor: Cum iti pot transforma casa si starea de spirit
- Topul florilor de toamna pentru balcoane si terase: 4 specii care iti vor colora zilele mohorateToamna, anotimpul schimbarilor, al culorilor vibrante si al melancoliei dulci-amare. Dar ce te faci cand balconul tau, odinioara o explozie de culoare si viata, incepe sa arate pustiu si trist?… Citeste mai mult: Topul florilor de toamna pentru balcoane si terase: 4 specii care iti vor colora zilele mohorate