Nu este un secret că alegerea corectă a țesăturilor determină în mare măsură aspectul decorului interior, conferindu-i caracteristicile spațiului locuit. Vorbind de țesături, de regulă, acestea înseamnă: perdele, draperii, perdele, covoare, lenjerie de pat, precum și materiale de tapițerie pentru mobilier.

Atunci când alegeți un material, este important să țineți cont de: caracteristicile rezistenței țesăturii, posibilitatea de curățare a acesteia, rezistența la decolorare, senzațiile tactile și, bineînțeles, aspectul. Alegerea acesteia din urmă, în primul rând, este influențată de: culoare, caracteristici decorative și textura suprafeței.


Draperii model floral auriu din poliester jacquard Juwel Gardisette latime material 145 cm

Draperii model floral maro auriu din poliester jacquard Juwel Gardisette latime material 145 cm

Draperii model floral maro auriu din poliester jacquard Juwel Gardisette latime material 145 cm

Perdele model grafic alb galben verde din poliester Jupiter Gardisette latime material 300 cm

Perdele model in dungi alb din poliester organza Joyce White Gardisette latime material 300 cm
Atunci când se alege o țesătură, trebuie avut în vedere faptul că, cu cât mai multe fire (densitatea firelor pe centimetru pătrat de țesătură) au fost folosite în producție, cu atât rezistența la uzură este mai mare. Ce varietăți și caracteristici ale țesăturilor se întâlnesc la decorarea interiorului?

Principalele tipuri de țesături pentru interior
Bumbacul este un material natural cu o bună rezistență la uzură. Este puțin predispus la decolorare. În același timp, țesătura din bumbac este foarte inflamabilă, se încrețește și este expusă rapid la contaminare. Tratarea suprafeței bumbacului și combinarea acestuia cu alte fibre elimină parțial aceste neajunsuri. Rezistența materialului depinde de densitatea firelor și de tipul de finisaj.

Țesăturile din lână naturală se disting prin rezistență și rezistență la uzură. Adesea, ele au un efect terapeutic (cu excepția cazurilor de alergii). Materialele obținute într-un amestec cu lână (de regulă, este vorba de țesătura sa care este amestecată cu fibre sintetice) sunt rezistente la „rostogolire”, decolorare și apariția de pliuri. Țesăturile mixte sunt mai ușor de curățat.

Vinilul este un material simplu și ieftin. Este ușor de curățat, de spălat și este cel mai potrivit pentru utilizarea în sufragerii și bucătării. Rezistența vinilului depinde de calitatea țesăturii utilizate la fabricarea sa.
Mătasea este un material rafinat, de o frumusețe excepțională, ideal pentru decorarea camerelor de zi. În același timp, este ușor de murdărit. Această din urmă circumstanță (combinată cu un preț ridicat) limitează adesea domeniul de aplicare al mătăsii în interioarele moderne.

Țesăturile de tapițerie pentru mobilier sunt, de asemenea, bune pentru utilizare în camerele de zi. Spre deosebire de mătase, ele sunt rezistente la abraziune și la decolorare.
Acetatul este un material sintetic creat pentru a imita mătasea. Dezavantajele acestui material includ micșorarea sa ușoară și decolorarea la soare.
Acrilicul, creat pe bază de țesătură sintetică, imită lâna. Este rezistent la uzură, puțin predispus la contaminare și la decolorare. Cu toate acestea, în locurile predispuse la abraziune frecventă, nu se recomandă utilizarea sa.

Nailonul este de obicei amestecat cu alte țesături pentru a le îmbunătăți caracteristicile de rezistență. Materialul se distinge printr-un cost redus.
Țesăturile din olefină sunt o alegere bună pentru tapițeria mobilierului, deoarece se disting printr-o rezistență ridicată la uzură. Acest material sintetic nu are dezavantaje pronunțate și este utilizat chiar și în producția de covoare.

Poliesterul este rar folosit în tapițerie. Cel mai adesea, materialul este amestecat cu fibre naturale pentru a le crește rezistența la uzură și pentru a reduce decolorarea.
Acestea sunt caracteristicile unui număr de țesături comune utilizate în decorarea interioară.

Citește și asta
- Parchet Herringbone sau Chevron? Redescoperă frumusețea clasică a parchetului!Parchetul a evoluat de-a lungul timpului și și-a păstrat farmecul în designul de interior, continuând să fie un element preferat de mulți designeri și proprietari de locuințe. Dacă ești în căutarea unui stil de pardoseală care să adauge personalitate și rafinament casei tale, modelele de parchet Herringbone și Chevron reprezintă o alegere excelentă. În acest articol, vom explora originea, caracteristicile și avantajele acestor modele clasice, precum și modul în care acestea se potrivesc în locuințele contemporane.
- Podele din PVC: Mai sigur, mai ieftin și mai durabil decât știțiV-ați săturat să aveți de-a face cu podele care trebuie înlocuite la fiecare câțiva ani? Parchetul din PVC poate fi soluția perfectă pentru dumneavoastră! Acest tip de pardoseală este alcătuit […]
- Importanța covoarelor în designul interiorCovoarele sunt o piesă importantă în designul interior, oferind un plus de confort, stil și personalitate în orice spațiu. În acest articol, vom discuta despre detalii tehnice ale covoarelor, materialele […]
- Pardoselile SPC si beneficiile acestoraParchetul SPC (Stone Polymer Composite) devine o alegere din ce în ce mai populară pentru proprietarii de locuințe datorită durabilității, rezistenței la apă și ușurinței de instalare. În calitate de designer, este important să luați în considerare atracția estetică a pardoselilor SPC și modul în care acestea pot completa designul general al unui spațiu.
- Care plintă este mai bună: MDF vs. LDFO plintă este o modalitate excelentă de a încadra o renovare care este finalizată într-un mod demn. Alegerea acestui finisaj afectează nu numai starea de spirit a camerei, ci și […]