Montaj Parchet Sistem Flotant

INSTRUCŢIUNI DE MONTAJ PARCHET SISTEM FLOTANT

Vrei sa montezi parchet sistem flotant si nu stii cum se procedeaza? Nimic mai simplu! Citeste cu atentie instructiunile de mai jos si vei descoperi ca totul devine simplu!

Parchetul triplu stratificat poate fi instalat pe orice suprafata uscata, curata, durabila şi neteda. În afară de aceasta trebuie verificată umiditatea suprafetei care trebuie să fie: 2 % pentru suprafeţe din beton; 8 % pentru cele din lemn; 0,5 % pentru cele din anhidrit. Pachetele cu parchetul triplustratificat achiziţionat se va depozita timp de 48 de ore, fără a fi despachetate, în poziţie orizontală, în încăperea unde urmează a fi montate.

Planitatea suprafeţei va fi măsurată cu o riglă de 2 m sau cu o nivelă. Diferenţele de planitate nu au voie să depăşească 2 mm pe o lungime de 2 m. Dacă, însă, diferenţele sunt mai mari, va fi necesară nivelarea suprafeţei suport. Spaţiul respectiv va trebui să aibă o aerisire (ventilaţie) funcţionabilă. Se recomandă desfacerea pachetelor de parchet în ziua montajului. Înaintea începerii montajului se recomandă studierea modelului şi planificarea acestuia în spaţiul dat. A se citi cu atenţie instrucţiunile.

Pentru montaj parchet sistem flotant vă sunt necesare următoarele ustensile:

– un ciocan (1000 g), un dispozitiv de montaj, un metru de tâmplărie sau o ruletă, un fierăstrău manual cu dinţi mărunţi sau un fierăstrău electric, pene din lemn, bloc de batere

Ca material pentru suprafaţa suport se vor folosi materialele urmatoare:

– folie PE,  covoras din plută sau plăci polistiren extrudat;

Dimensiunile spaţiului sunt definitorii pentru stabilirea direcţiei de montare a parchetului. Dacă nici una din laturile încăperii nu este mai mare de 8 m, se recomandă efectuarea montajului pe direcţia în care razele solare luminează încăperea, adică perpendicular pe geamul cel mai mult expus razelor solare. Dacă una din laturile încăperii măsoară mai mult de 8 m, sau în cazul spaţiilor lungi şi înguste (de ex. coridoare), placile de parchet vor fi orientate longitudinal pe cea mai lungă latură. După ce a fost stabilită direcţia de montaj, se va măsura lăţimea încăperii. Din rezultatul obţinut se va scade lăţimea rosturilor de dilataţie (de regula, 2 x 15 mm) şi se va împărţi la 207 (lăţimea fiecărei placi de parchet). Astfel se calculează numărul rândurilor de placi ce vor fi montate şi modul cum va fi ajustat ultimul rând de placi. Dacă ultimul rând de placi se va dovedi a fi mai îngust de 70 mm, atunci va trebui ca primul rând ce urmează a fi montat să fie ajustat în lăţime corespunzătoare.

ATENŢIE: Dacă umiditatea suprafeţei suport depăşeşte 2 – 3 %, se recomandă aplicarea unei izolaţii anti-umezeală, de ex. în forma unei folii din polietilenă groasă de 0,2 mm, evitându-se astfel propagarea umezelii. Această folie se va aplica 200 mm peste margini, iar legăturile vor fi fixate suplimentar cu bandă adezivă.

Actiune de montaj parchet sitem flotant începe cu aplicarea suprafeţei suport, de la margine spre imbinare (niciodată înspre margine, astfel încât să nu se suprapună). Excepţie de la această regulă fac plăcile – suport care trebuiesc aşezate la o distanţă de 2 mm între ele şi de 10 mm între placă şi perete

Plasaţi primul rând de placi cu federul către perete. Îmbinaţi parchetul pe marginile mai scurte prin imbinarea paralelă a elementelor profilate (feder – nut) ale placilor. O altă metodă de îmbinare constă în îmbinarea frontală a placilor cu ajutorul ciocanului şi blocului de batere. Ultima placa se va tăia păstrând spaţiu de dilatare în care se vor introduce pene de lemn.

Plasarea următorului rând de placi va începe cu o bucata de placa de parchet rămasa din rândul anterior cu condiţia ca lungimea acesteea sa nu depăseasca 50 cm. Păstraţi minim 50cm pentru echilibrarea îmbinării la capetele placilor din rândurile învecinate sau alaturate. Tinand placa de parchet înclinată introduceţi federul în nut , pe urmă apăsaţi cu mâna în jos. Cu ajutorul ciocanului şi blocului de batere îmbinaţi placa de parchet montată cu rândul placilor de parchet montate anterior s. Procedaţi în acelaşi mod la instalarea următoarei placi de parchet păstrând o distanţă de 5-8 mm între placi. Cu ajutorul ciocanului şi uneltei de montaj îmbinaţi părţile frontale ale placii de parchet.

Urmatoarele rânduri de placi de parchet trebuie montate din partea frontală (pe toată lungimea – pentru a elimina jocurile între îmbinările frontale) cu ajutorul uneltei de montaj. În spaţiile de langa pereţi introduceţi pene de strângere.

ATENŢIE: La montarea parchetului nu folosiţi curele de montaj. În cazul in care este necesar sa se ocoleasca unele obstacole (de ex. ţevi de încălzire central) va trebui sa marcaţi placile de parchet ce necesita modificari suplimentare, tăiate la dimensiuni şi montate. Lasati o marja de 10 mm spatiu de dilatare în jurul elementului ocolit. Spaţiul între ţeava şi parchet il puteţi acoperi cu o rozetă .

Ultimul rând înainte de montare trebuie bine măsurat. Dacă este prea lat tăiaţi până la dimensiunea potrivită. Tăiaţi partea placii de parchet cu nut. După potrivirea cu celelalte placi de parchet trebuie fixata cu ajutorul uneltei de montaj pentru a elimina jocul între placile de parchet instalate. Pe toata lungimea peretelui lăsaţi spaţiul de dilatare cu lăţime de 10-15 mm.

După instalarea parchetului înlăturaţi penele de blocare iar spaţiul rămas acoperiţi-l cu plinta decorativa. Plinta trebuie fixata la perete (este interzisă fixarea plintei de parchet) cu ajutorul diblurilor şi şuruburilor sau de plinta montata deja.

Imediat după montarea plintei si parchetului puteţi utiliza camera.

ATENŢIE: La montarea placilor de parchet se va tine cont de faptul că dimensiunile maxime ale placilor (fără marje suplimentare) să fie de 8 m lăţime şi 20 m lungime.

Conditii de exploatere dupa montaj parchet sistem flotant

Parchetul se va exploata în următoarele condiţii de microclimat: – temperatura aerului 18 – 24 grade Celsius, – umiditatea relativă a aerului de 45 – 60 %. Deteriorări ale parchetului datorate montajului necorespunzător sau acţiunii umezelii nu constituie motiv pentru reclamaţii. Efectele acustice care apar în contextul utilizarii parchetului constituie un fenomen normal şi, de asemenea, nu constituie motiv pentru reclamaţii.

Modificări ale coloristicii sau ale nuanţei de culoare (de ex. întunecarea lemnului) datorită acţiunii razelor solare constituie un efect natural asupra lemnului şi nu sunt luate în considerare la reclamaţii. Nu este permisă montarea parchetului în spaţii neîncălzite sau umede (cum ar fi: băi, saune, spălătorii), precum şi sub cerul liber.

Placile de parchet se vor verifica în vederea depistării eventualelor defecte, atât înainte cât şi în timpul montajului. În cazul montării unor scânduri defecte nu vor fi luate în considerare reclamaţiile de garanţie. Placile la care s-au constatat defecte înainte de montaj constituie caz de reclamaţie. Reclamaţiile se vor soluţiona la punctul de vânzare.