Haideti sa aflam unde in modurile obisnuite de curatenie exista greseli care duc la dezordine si cum sa le reparam.
1. Curatenia dureaza putin
Faceti curatenie, apartamentul este stralucitor, totul este la locul lui, dar pana la sfarsitul zilei urmatoare ordinea dispare cumva. Ca urmare, trebuie sa traiesti din nou cu sentimentul de dezordine pana la urmatoarea curatenie globala. De ce se intampla acest lucru si ce pot face?
- Exista copii care nu stiu inca sa faca ordine dupa ei insisi. In aceasta situatie, merita sa acceptati circumstantele si sa folositi toate caile posibile pentru a simplifica procesul de restabilire a ordinii. De exemplu, nu imprastiati toate jucariile pe diferite rafturi si sertare in fiecare seara si scoateti-le intr-o cutie mare cu un capac. Țineti la indemana detergenti cu spray si o rezerva de carpe din microfibra, aveti un aspirator robot si o masina de spalat vase mai incapatoare. Și, bineinteles, obisnuiti-i treptat pe copii cu ordinea.
- Obisnuiti sa faceti curatenie o singura data, la sfarsitul saptamanii. De fapt, acest scenariu nu functioneaza. Este mai bine sa impartiti apartamentul in zone si sa acordati 10-20 de minute pentru a curata in fiecare seara.
- Apartamentul este prea dezordonat. In acest caz, mentinerea ordinii este dificila, deoarece trebuie sa cureti constant un munte de lucruri. In loc sa puneti constant lucrurile la locul lor, efectuati cateva sesiuni de dezordine. Vei observa imediat ca ordinea dureaza mai mult timp de la sine.
2. Intotdeauna exista mici imperfectiuni
Un sentiment familiar: oricat de laborios si de lung ar fi procesul de curatenie, este imposibil sa spui ca apartamentul este in sfarsit in stare perfecta. Intotdeauna exista mici defecte: balconul dezordonat, dulapul cu haine prost organizat, comoda dezordonata din hol. Din aceasta cauza, curatenia devine un proces nesfarsit si plictisitor, iar rezultatul nu este fericit.
Pentru a schimba acest scenariu, mai intai de toate trebuie sa va dati seama ce zone necesita o interventie globala si sa va ocupati in mod intentionat de ele. De exemplu, alegeti rafturi si cosuri pentru balcon. Dezasamblati dulapul, cumparati accesorii pentru depozitare si sistematizare in el. Indepartati suprafetele inutile.
3. Nu va simtiti confortabil sa puneti lucrurile in ordine
Daca gandul de a face ordine iti strica dispozitia si trebuie sa te impingi sa te apuci de curatenie, analizeaza ce anume te descurajeaza. De exemplu, poate fi vorba de un sentiment de scarba in timp ce faci curatenie in baie. Reducerea la minimum a contactului cu suprafetele murdare va poate ajuta in acest caz: manusi groase de cauciuc, detergenti puternici in cutii de spray, servetele de unica folosinta, o masca medicala cu o picatura de ulei esential pentru a combate mirosurile intepatoare. Solutii similare pot fi gasite pentru orice zona de disconfort.
Daca procesul de curatenie in sine va deprima, pacaliti-va creierul si combinati-l cu ceva placut: urmariti un serial TV, ascultati un podcast, vorbiti la telefon.
4. Faci curatenie fara un plan clar
Un alt motiv pentru care curatenia devine haotica, lunga si ineficienta. – Nu are un scenariu. Pur si simplu iei primul lucru care iti cade in mana si treci dintr-o zona in alta fara un plan clar. Data viitoare, incearca sa evaluezi gradul de dezordine din diferite incaperi si gandeste-te la succesiunea operatiunilor. Implicati echipa de acasa in curatenie: atunci cand o lista de sarcini este clara, acestea sunt mai usor de delegat si de dat instructiuni clare.
5. Curatenia dureaza toata ziua
Inca un semn rau – curatenia dureaza o zi intreaga, cel mai adesea un weekend. Asa se dovedeste din cauza unei combinatii de factori diferiti: dezordine, zone neglijate, lipsa unui plan de ordine si ajutor din partea altor membri ai familiei. Incepeti prin a elimina problemele globale. Scapati de toate lucrurile inutile din casa, imbunatatiti sistemul de depozitare, faceti o tehnica la indemana pentru curatenie. Apoi puteti trece la lucrurile marunte: sa planificati o seara zilnica de curatenie expresa, sa impartiti responsabilitatile, sa alegeti detergenti eficienti si sa va ganditi la intariri frumoase.
Citeste si asta
- Cazi de baie antice: O tendinta care ramane in vogaTe gandesti sa cumperi o noua cada de baie? Daca da, avem cateva avantaje si dezavantaje pentru tine legate de cazi de baie antice. Acestea sunt din ce in ce… Citeste mai mult: Cazi de baie antice: O tendinta care ramane in voga
- Instalarea Corecta a Unei Galerii pentru Perdele – Ghid Pas cu PasSa decorezi o fereastra poate parea o provocare, dar hai sa-ti spun un secret: totul devine mult mai simplu daca incepi cu instalarea corecta a galeriei pentru perdele. Cum se… Citeste mai mult: Instalarea Corecta a Unei Galerii pentru Perdele – Ghid Pas cu Pas
- Curatarea si intretinerea pardoselilor din vinil – Sfaturi EsentialeMentinerea parchetului din vinil este simpla, daca urmezi instructiunile corecte de curatare si eviti materialele nepotrivite. Parchetul vinilic este o alternativa populara la lemn, in special in zonele casei expuse… Citeste mai mult: Curatarea si intretinerea pardoselilor din vinil – Sfaturi Esentiale
- Cele mai bune mopuri pentru spalarea podelelor: un ghid completIti mai amintesti zilele in care spalarea podelelor era o misiune aproape imposibila, cu o carpa invartita in jurul unui bat? E clar ca vremurile acelea au apus demult! Astazi,… Citeste mai mult: Cele mai bune mopuri pentru spalarea podelelor: un ghid complet
- 11 Motive pentru care parchetul din lemn masiv nu este cea mai buna alegere pentru casa taParchetul din lemn masiv este la moda, dar se potriveste cu adevarat nevoilor si stilului tau de viata? Este alegerea potrivita pentru confortul si cerintele casei tale, sau ar putea… Citeste mai mult: 11 Motive pentru care parchetul din lemn masiv nu este cea mai buna alegere pentru casa ta